Internationale beurzen

LONDEN

Op de beurs van Londen stonden vanochtend de financiële fondsen centraal. Het bod dat bank National Westminster uitbracht op verzekeraar Legal & General kon beleggers echter niet bekoren. De koers van Natwest ging drie pence omlaag naar 11,40 pond. De FTSE-index steeg ruim dertig punten naar 6364,8, voornamelijk door de stijging van Wall Street afgelopen vrijdag.

FRANKFURT

De beurs van Frankfurt werd vanochtend beheerst door de uitslag van de verkiezingen in Brandenburg en Saarland waar de SPD, de partij van bondskanselier Gerhard Schröder, een gevoelige nederlaag leed. Die uitslag werd gunstig ontvangen door de financiële markten in Duitsland. Er wordt algemeen van uitgegaan dat de oppositie (CDU) ruim dertig miljard mark wil uittrekken voor economische hervormingen in Duitsland. De DAX-index nam vanochtend alvast een voorschot op dit door de markt als gunstig beschouwde nieuws. De toonaangevende DAX-index in Frankfurt ging 35,30 punten omhoog naar 5371,52.

Het belangrijkste bedrijfsnieuws betrof het bod van Deutsche Bank van drie miljard mark op het Berlijnse kabelnetwerk van Deutsche Telekom. Dit nieuws werd dit weekeinde onthuld in het weekblad Der Spiegel. Deutsche Telekom steeg 2,38 procent naar 43,40 euro.

PARIJS

De beurs van Parijs volgde vanochtend het spoor van Wall Street, waar de koersen afgelopen vrijdag waren gestegen na publicatie van voor beleggers gunstige werkgelegenheidscijfers in de VS. De CAC-index ging 21,50 punten omhoog naar 4693,87 punten.

TOKIO

Aangevoerd door technologie- en exportaandelen is de effectenbeurs van Tokio vandaag hoger gesloten. De Nikkei-index won 126,52 punten (0,72 procent) en kwam uit op 17.756,51 punten. De overige Aziatische beurzen stonden ook in de plus. De Zuid-Koreaanse beursindex sloot 3,58 procent hoger. In Australië steeg de All Ordinaries-index 0,94 procent. De Hang-Sengindex in Hongkong ging 1,57 procent omhoog.