Het akkoord in hoofdlijnen

Onderhandelingen over een blauwdruk voor een vredesregeling beginnen niet later dan 13 september en moeten na vijf maanden voltooid zijn. Een definitieve vredesregeling moet weer zeven maanden later rond zijn.

In totaal 18,1 procent van nog bezet land op de Westelijke Jordaanoever komt de komende maanden onder volledige of partiële Palestijnse controle. De Israelische terugtrekkingen hebben in drie fasen plaats: voor 13 september, voor 15 november en voor 20 januari 2000.

Israel laat ten minste 350 Palestijnse gevangenen vrij die vastzitten wegens anti-Israelische activiteit. Voor 13 september komen er 200 vrij, en nog eens 150 op 8 oktober. Israel beoogt nog een onbepaald aantal gevangenen vrij te laten voor het begin van de islamitische vastenmaand Ramadan, begin december.

De bouw van een nieuwe haven in Gaza begint 1 oktober. Op dezelfde dag gaat een zuidelijke weg open die de Palestijnen in staat stelt ,,in alle veiligheid'' van de Gazastrook naar de Westelijke Jordaanoever te reizen. De twee partijen moeten het uiterlijk 5 oktober eens worden over het tracé van een dergelijke noordelijke weg, die vier maanden later operationeel moet zijn.

De twee partijen blijven informatie uitwisselen over veiligheidskwesties en hun beleid dienaangaande coördineren, in overeenstemming met de bepalingen van het akkoord van Wye Plantation. Het Palestijnse Gezag blijft op zoek naar illegale wapens en naar verdachten van aanslagen op Israel. (Reuters, AFP)