GEROOKTE-ZALMCANAPÉS

Een aantal jaren geleden schreef ik in deze rubriek over de belangrijke rollen die de ui in de keuken kan spelen. De aanleiding toen was een bezoek aan British Columbia in Canada waar ik verschillende soorten zoete ui proefde. Wie nooit een Walla Walla uit Washington State en B.C., de Texas Sweet, uit Texas natuurlijk, de Maui uit Hawaï of een Vidalia uit Georgia heeft geproefd, kan de Oso Sweet uit Zuid-Amerika proberen. Die zijn hier in Nederland vanaf rond de herfst tot en met de winter bij grote supermarkten verkrijgbaar. Sommige soorten zoete ui kunt u net als een appel uit de hand eten en ze zijn heerlijk in salades en als garnituur voor hamburgers en vlees.

Afgelopen zomer leerde ik in een restaurant in Uzès een nieuwe zoete uiensoort kennen. Deze prachtige rode ui, werd geserveerd als garnituur bij een voorafje van vis en de smaak was ongelofelijk. Ik dacht dat er naast de ui in ieder geval balsamico, gember en suiker verwerkt waren, maar na navraag bleek dat de ui in olie met een beetje zout en peper gebakken was, meer niet. Een paar dagen later kwam ik deze uiensoort tijdens een bezoek aan de prachtige markt van Ganges tegen. 's Avonds genoten we met eenvoudig te maken canapés van het goede Franse leven.

Pel de sjalotjes of rode ui en snipper zeer fijn. Doe de ui in een kom en schep er de olijfolie, het citroensap en wat zout en peper door. Dek de kom af en laat minstens 1 uur of tot een nacht staan. Verwijder desgewenst de korst van het brood en besmeer de sneden zeer dun met mayonaise. Leg de schijfjes komkommer op de sneden. Snijd de gerookte zalm en leg de plakken over de komkommer. Snijd de sneetjes in vier vierkantjes. Schep wat gemarineerde ui met wat marinade op elk vierkantje. Dien onmiddellijk op.

    • Kim Maclean