Frankrijk onderzoekt fusie van Carrefour en Promodès

De Franse regering laat de nationale Concurrentieraad een onderzoek doen naar de voorgenomen fusie tussen de detailhandelsbedrijven Carrefour en Promodès. In enkele Franse steden bestrijkt het nieuwe concern driekwart van de markt.

De Franse minister van Financiën, Dominique Strauss-Kahn, heeft dit gisteravond meegedeeld. Hij wil de Europese Commissie in Brussel bovendien vragen de zaak terug naar Parijs te sturen, opdat de Franse autoriteiten de zaak eerst naar behoren kunnen bestuderen en behandelen.

De uitspraken van de minister in een veel bekeken televisieprogramma volgen op weken van spanning tussen boeren en supermarkten in heel Frankrijk. De boeren verwijten de grote detailhandelsketens onheuse druk op de aankoopprijzen van zuivel, groente en vlees uit te oefenen, zonder de consumenten daarvan te laten profiteren.

Zaterdag hebben boze boeren een hypermarkt van Carrefour in Aix-en-Provence geblokkeerd door enige tonnen appels voor de ingang uit te storten. De boeren hebben zich vervolgens ontfermd over de winkelwagentjes en spandoeken opgehangen die de voorgenomen fusie met Promodès afwijzen.

De demonstrerende boeren zijn daarna naar Marseille gegaan waar ze zich verder als slachtoffer van de tendens naar schaalvergroting in de detailhandel hebben gemanifesteerd.

Het dagblad Le Monde publiceerde zaterdag een overzicht waaruit bleek dat de nieuwe supermarktketen in tientallen Franse steden een zeer groot marktaandeel zal hebben. Uitschieters zijn Chambéry (86 procent), Bourges (81 procent), Compiègne (78 procent), Calais en La Ciotat (66 procent), Nîmes (58 procent), Grenoble en Mâcon (57 procent). Qua winkeloppervlak domineert de nieuwe combinatie in nog meer steden.

In Frankrijk is het de regering die in dit soort zaken bepaalt of een fusie mag doorgaan. Minister Strauss-Kahn wil de Concurrentieraad een meer onafhankelijke rol toebedelen, zoals dat ook in Groot-Brittannië en Duitsland het geval is.

Overigens verwacht de tweede man van het nieuwe concern, Luc Vandevelde, dat meer Franse bedrijven uit de branche nieuwe allianties zullen sluiten.