EU wil einde olie-embargo tegen Kosovo

De ministers van Buitenlandse Zaken van de Europese Unie, dit weekeinde bijeen in het Finse Saariselkä, willen het olie- en luchtvaartembargo tegen Montenegro en Kosovo zo spoedig mogelijk opheffen. Ze hebben de Europese Commissie gevraagd om een plan te maken dat garandeert dat er geen olie uit Montenegro en Kosovo naar Servië gesmokkeld kan worden.

Bronnen bij de Commissie menen echter dat het voorkomen van smokkel in de praktijk onmogelijk zal blijken. Zij verwachten dat levering van olie aan Montenegro en Kosovo onvermijdelijk betekent dat het embargo tegen Servië op grote schaal ontdoken zal worden. Volgens hen zal er niet alleen een smokkel van olie uit Montenegro en Kosovo op gang komen, maar is er ook een grote kans dat het olie-embargo tegen Servië vanuit Bulgarije en Roemenië ontdoken gaat worden. Europees commissaris Van den Broek (buitenlandse zaken) zei dat de medewerking van de Montenegrijnse regering vereist is om te voorkomen dat olie uit dat land naar Servië gaat.

Een Nederlands-Grieks voorstel om Servische gemeenten die democratische regels respecteren te belonen met de levering van energie, valt volgens veel ministers zeer moeilijk te realiseren. Europees Commissaris Van den Broek zei dat het Servische bewind van Miloševic niet van deze `olie voor democratie' mag profiteren. De energielevering in Servië is een staatsmonopolie. Voor uitvoering van het Nederlands-Griekse plan zou daarom medewerking van Servische staatsbedrijven noodzakelijk zijn.

Minister Van Aartsen was echter optimistisch dat het Nederlands-Griekse plan uitgevoerd kan worden zonder dat het bewind van Miloševic daarvan profiteert. Hij maakte zich ook geen zorgen over de smokkel van olie uit Montenegro en Kosovo naar Servië.

Van Aartsen was het wel met collega's eens dat er reden is voor ,,grote zorg'' over de georganiseerde criminaliteit in Kosovo. Het blijkt vrijwel onmogelijk om de grens tussen Albanië en Kosovo effectief voor criminele bendes af te sluiten. De EU-ministers willen de Albanese regering onder druk zetten door te eisen dat deze in ruil voor EU-steun meer gaat doen aan bestrijding van de georganiseerde criminaliteit. Volgens een woordvoerder van de Finse minister Halonen, die de EU-bijeenkomst dit weekeinde voorzat, functioneert zowel Servië als Albanië als vrijhaven voor de in Kosovo opererende criminaliteit.

De EU-ministers waren het er gisteren over eens dat een `aanmoediging' om geen sportuitwisselingen met Servië te houden zo spoedig mogelijk ingetrokken moet worden.