`Een smoking is niks voor een FNV'er'

Op het eerste `CAO gala' van de FNV, vrijdagavond in Ede, sloot de vakcentrale het CAO-seizoen af met een aandelenspel, roulette, black jack en monopoly. De meeste FNV'ers deden er graag aan mee.

,,We nemen ook wel eens wat over van de werkgevers'', zei CAO-coördinator Henk van der Kolk van de vakcentrale FNV vrijdag op het `CAO gala' in het Gelderse Ede. Hij doelde daarmee op de vierdaagse werkweek, die enkele weken geleden door een werkgeversvoorzitter op de agenda werd gezet en vervolgens door de vakbeweging is omarmd. Maar Van der Kolk had het net zo goed kunnen hebben over beleggen, roulette spelen en benchmarken, om zo maar een paar noviteiten te noemen die het gala moesten opleuken.

Het benchmarken was serieus bedoeld. Volgens FNV-bestuurster Kitty Roozemond bood het gala een uitgelezen kans aan de 250 aanwezige CAO-onderhandelaars om ervaringen en strategieën uit te wisselen. De rest was een spelletje. Maar dat was voor de FNV'ers geen reden om minder voortvarend de hun verstrekte `FNV credits' in het beleggingsspel om te zetten in `aandelen' KLM, Randstad of Bayer. Op de dansvloer – housemuziek, discobollen – werd dan ook gretig gehandeld in nep-effecten. Monitoren toonden de koersschommelingen, terwijl anonieme tipgevers met voorkennis her en der koersgevoelige informatie verspreidden.

Een enkeling hield zich wat afzijdig – is dat nou wel iets voor vakbondsmensen, zo'n beleggingsspel? – maar de meeste FNV'ers waren redelijk snel om. En wie de handel in aandelen niet spannend of lucratief genoeg vond, kon roulette, black jack en zelfs monopoly spelen om zijn kapitaal te spekken. Of te verliezen natuurlijk.

,,Dit ben ik niet gewend van de FNV'', zegt een voor de gelegenheid uit het Brabantse Dongen overgekomen FNV'er uit de metaal. Hij en zijn vrouw zijn geen geregelde galabezoekers, ze dragen geen smoking of galajurk. Net als de meeste anderen overigens. ,,Dat past nu eenmaal niet echt bij FNV'ers'', zegt een persvoorlichter.

Of zo'n gala nou wel bij de FNV past? Tja. ,,Ik had wel een beetje moeite met het programma'', zegt AbvaKabo-onderhandelaar Chris Baars zuinigjes. Hij is onder meer gekomen om te horen wie de CAO-prijzen in de wacht zou slepen. De FNV loofde een beloning uit voor CAO-onderhandelaars die het afgelopen seizoen de beste afspraken hebben gemaakt over werkdruk, loopbaanonderbreking en employability. ,,Ik maak geen kans op die prijzen'', zegt Baars, die onder meer CAO's sloot voor de luchtverkeersleiding op Schiphol, de Ziekenfondsraad en het Rijk. ,,Ik ben dit jaar vooral voor de poen gegaan.''

Zijn collega Nanning Schoutanes van de Bouw- en Houtbond FNV, onderhandelaar bij de schilders-CAO, is een stuk optimistischer. ,,Onze CAO is de beste CAO van het land'', zegt hij trots. Toch valt hij buiten de prijzen. Hij blijkt weliswaar genomineerd te zijn, maar de prijzen gaan naar de CAO's voor handelaren in bouwmaterialen en werknemers in de contractcatering. De onderhandelaars van de laatste CAO werden geprezen voor hun uitgebreide afspraken over werkdruk. De prijs die ze gewonnen hebben: een antistressweekend.

    • Jochen van Barschot