Een jonge Kohl

Het is Peter Müller gelukt. In het kleine Saarland wist hij de jarenlange heerschappij van de sociaal-democraten te breken. Na Roland Koch eerder in Hessen, is Müller de tweede `Jonge Wilde' van de christen-democraten die minister-president van een Duitse deelstaat wordt.

Net als Koch, behoort de kleine, rondborstige Müller (44) tot de groep van acht jongere CDU-leiders in de deelstaten, die de partij na het tijdperk-Kohl een sterker profiel willen geven. Koch geldt als een rechts-liberaal binnen de CDU, Müller is eerder een links-liberaal. Anders dan Koch, die `wild' noch jong overkomt, doet Müller het etiket `Jonge Wilde' eer aan. Hij is spontaan, loslippig en onverschrokken. Aan zelfbewustzijn ontbreekt het de voormalige jurist niet. `Onbevreesd als de jonge Kohl' noemde het weekblad Die Zeit hem.

In de CDU heeft Müller – een graag geziene gast in talkshows – al een carrière als rebel achter zich. Samen met Koch en Christian Wulff, die vorig jaar bij de verkiezingen in Nedersaksen van (inmiddels bondskanselier) Gerhard Schröder verloor, behoorde Müller tot de muiters binnen de CDU. Hij was de uitvinder van het begrip `sofa-syndroom'. Alle CDU-ers zaten gemakzuchtig op de sofa en keken alleen naar Helmut Kohl, vond Müller, die de lethargie wilde doorbreken. De CDU vernieuwde volgens Müller zo traag als stroop, zowel programmatisch als qua personeel. Die mening stak hij niet onder stoelen of banken.

Müller zei openlijk dat toenmalig minister van Financiën Theo Waigel (CSU) moest opstappen omdat zijn belastinghervorming niet ver genoeg ging. Ook waagde hij het Helmut Kohl openlijk te kritiseren en eiste zelfs het aftreden van de `eeuwige kanselier' om plaats te maken voor Wolfgang Schäuble, de huidige CDU-voorzitter. Kohl was volgens Müller niet meer in staat de CDU nieuw leven in te blazen. ,,Als je Kohl één verwijt kunt maken, is het dat de CDU tijdens zijn kanselierschap haar eigen gezicht heeft verloren'', zei Müller eerder in een gesprek met deze krant.

Zelf zette Müller, sinds 1994 CDU-fractievoorzitter in Saarland, zich als eerste in zijn partij in voor samenwerking met de Groenen en hij hoopt stiekem dat het ook op landelijk niveau ooit tot een zwart-groene coalitie komt. Wat de immigratie-problematiek betreft is Müller liberaal. Müllers CDU in Saarland was de enige afdeling in de partij, die in het voorjaar niet meedeed aan de omstreden handtekeningencampagne van de CDU tegen het dubbele paspoort voor buitenlanders.

In het armlastige Saarland, met een miljoen inwoners ook de kleinste deelstaat, wil Müller zich vooral inzetten voor economische vernieuwing. Müller heeft aangekondigd vaart te maken met economische herstructurering, waarbij alternatieven ontwikkeld moeten worden voor de zwaar gesubsidieerde kolen- en staalsector waarop het Saarland nog altijd drijft. De SPD bleef tijdens haar veertienjarige bewind inzetten op deze verliesgevende sector, in plaats van te investeren in de dienstensector en de informatica.

Liefst 60.000 nieuwe banen heeft Müller in het vooruitzicht gesteld. Niet voor niets heeft de CDU-politicus al tijdens zijn campagne de succesvolle software-ondernemer August-Wilhelm Scheer in zijn `toekomst-team' opgenomen, waarin ook een vakbondsleider en de voorzitter van de Natuurbescherming zijn benoemd. Müller wil innovatie en sociale rechtvaardigheid met elkaar verbinden – een oude belofte van de SPD.