De Grave ligt goed bij Amsterdammers

Als Frank de Grave zich kandidaat stelt bij eventuele verkiezingen voor het burgemeesterschap van Amsterdam maakt hij goede kans gekozen te worden. De huidige minister van Defensie (VVD) kwam als grootste kanshebber uit de bus in een onderzoek door Het Parool.

De ambtstermijn van burgemeester Schelto Patijn loopt in mei van volgend jaar af. Hij is dan bijna 64 jaar; zijn termijn zou dan nog met ruim een jaar kunnen worden verlengd. Hij heeft altijd gezegd dat te ambiëren. Patijn is al enkele maanden uit roulatie, omdat hij twee operaties voor het weghalen van een tumor moest ondergaan. Verwacht wordt dat hij volgende maand weer als burgemeester aan de slag gaat.

In het regeerakkoord is afgesproken dat het gekozen burgemeesterschap mogelijk wordt. Amsterdam wordt als kandidaat beschouwd voor een eerste experiment. In de peiling werden aan Amsterdammers tien kandidaten voorgelegd. De Grave is populairst: 77 procent gaf hem een rapportcijfer van een zes of hoger. VVD-senator Hans Wiegel kreeg dat van 41 procent, hij eindigde als laatste. PvdA-wethouder J. van der Aa werd tweede, directeur Andrée van Es van De Balie derde, gevolgd door oud-VVD-Kamerlid Anne Lize van der Stoel, oud-PvdA-voorzitter Felix Rottenberg, Zuidoost-stadsdeelvoorzitter Hannah Belliot, ex-korpschef Eric Nordholt, Ajax-voorzitter Michael van Praag en tv-presentator Ton van Royen.