Dalende inflatie brengt euro voor Grieken nabij

Griekenland gaat in maart volgend jaar een aanvraag indienen om toe treden tot Economische en Monetaire Unie (EMU). Dat heeft de Griekse premier Kostas Simitis zaterdag gezegd. Hij wil zo tijdig bewerkstelligen dat zijn land kan deelnemen aan de invoering van de euro in 2002. Een EMU-lidmaatschap is dan vereist.

Volgens Simitis is de inflatie, voorheen het grootste struikelpunt voor deelname aan de euro, door zijn regering dermate teruggebracht dat geen problemen zijn te verwachten. Op jaarbasis zou de gemiddelde stijging van de prijzen nu 2,1 procent bedragen, aldus de minister-president. Vorig jaar lag dat cijfer ruim tweemaal hoger.

Een lage inflatie is een van de criteria voor lidmaatschap van de EMU. Ook wordt gekeken naar het begrotingstekort en naar de hoogte van de staatsschuld.

Tot dusver doen elf landen mee aan het europroject, dat begin dit jaar van start ging op de financiële markten. In 2002 verschijnen daadwerkelijk de eerste eurobiljetten en munten. (ANP, DPA)