Cook verricht aftrap voor Britse deelname aan euro

Het Verenigd Koninkrijk moet toetreden tot de euro als het huidige succes van de gemeenschappelijke Europese munt aanhoudt. Dat zegt Robin Cook, de Britse minister van Buitenlandse Zaken, vandaag in Japan tegen een gehoor van potentiële investeerders in zijn land.

De toespraak, nadrukkelijk door premier Blair gefiatteerd en zorgvuldig gelekt naar alle Britse kranten, wordt uitgelegd als opmaat voor een officiële campagne vóór Britse deelname aan de euro. Blair heeft steeds gezegd dat hij `in principe' voorstander is van toetreden, mits de munt een reeks economische en politieke tests doorstaat en alleen als de Britten in een referendum het groene licht geven.

Cook herhaalt dat standpunt, maar voegt er nu aan toe dat er ,,nu al tekenen zijn dat de euro nieuwe kracht geeft aan de economieën van de deelnemende landen''. Als dat succes aanhoudt, ,,moet Groot-Brittannië er niet buiten blijven'', aldus Cook. De munt zou ,,een stimulans voor economische hervorming'' betekenen en de werkgelegenheid bevorderen.

Japanse investeerders zijn huiverig voor nieuwe investeringen in een merendeels eurosceptisch Verenigd Koninkrijk. Cooks toespraak moet enerzijds hun zorg over een Brits economisch isolement wegmasseren, maar de regering laat er ook in eigen land een proefballon mee op.

De Conservatieve oppositie heeft de nieuwe stap onmiddellijk veroordeeld. ,,De enige verklaring is dat Labour al besloten heeft het pond af te schaffen ongeacht het bewijs [dat de euro in de praktijk werkt]'', aldus Francis Maude, de Tory-woordvoerder voor financiën. Zijn partij wil deelname voorlopig uitsluiten.

Cook gold vroeger als een tegenstander van de euro. Zijn huidige standpunt toont aan dat hij een voorstander is van Realpolitik, zeggen bronnen in zijn omgeving. Het aantal `zware' ministers dat `het belangrijkste dossier van het decennium' verdedigt wordt met Cook vergroot, vóór Blair zichzelf openlijk in de strijd werpt. De euro was tot nu toe vooral het domein van Gordon Brown, de minister van Financiën. De vakbonden en een groep pro-Europese Britse zakenlieden hebben de nieuwe zet toegejuicht.