Chemie schudt Aziëcrisis af

De chemische industrie die vorig een zware terugval doormaakte door de crisis in Azië is bezig zicht te herstellen. Het ziet er naar uit dat het hoge productieniveau van het tweede kwartaal verder doorzet. Dat blijkt uit een rapportage van de Vereniging van de Nederlandse Chemische Industrie (VNCI) over de eerste zes maanden van dit jaar. Als de verwachtingen voor de rest van het jaar uitkomen verwacht de VNCI voor heel 1999 een productiegroei van 4 procent.

Ook meent de VNCI dat er grote kans is op een stevige prijsstijging in de tweede helft van het jaar. De prijzen van aardolie en andere grondstoffen zijn snel gestegen en ook de dollar is duurder geworden. Bovendien zullen een lager voorraadniveau en een gunstige markt prijsstijging in de hand werken. In de eerste zes maanden van dit jaar was er echter sprake van prijsdaling. De VNCI verwacht over het hele jaar een gemiddeld prijsniveau dat gelijk is aan dat van vorig jaar.

Het aantal arbeidsplaatsen in de chemische industrie is het afgelopen halfjaar met 1 procent afgenomen. De VNCI verwacht op basis van lopende investeringsprojecten dat de werkgelegenheid zich weer zal herstellen.