Blair geeft tips voor gezinnen

De Britten moeten een nieuw `moreel doel' formuleren, vindt premier Blair. Maar moet de staat wel kindermeisje spelen?

Als Tony Blair, de Britse premier, zijn vakantiekoffer uitpakt komt er behalve groene en roze poloshirts altijd nog iets uit: tips voor een beter gezinsleven. Leerlingen van de lagere school moeten beslist minimaal twaalf uur slapen, zei hij vorig jaar rond deze tijd. En: vaders moeten hun kinderen vaker voorlezen, als het even kan `ondeugende' boeken van Roald Dahl.

Misschien heeft de premier gelijk, maar is het wel aan de overheid om ouders voor te schrijven hoe ze hun kinderen moeten opvoeden? Het seizoen om die vraag te stellen is weer aangebroken, nu Blair zijn land gisteren heeft opgeroepen om ,,een nieuw moreel doel'' te formuleren, een ,,sociaal gebod om moderne verantwoordelijke burgers te kweken.''

Blair deed zijn oproep in een vraaggesprek met The Observer, waarin hij zijn afschuw uitte over de recente zwangerschap van twee 12-jarige meisjes. Seks op die leeftijd is ,,ongewenst'', zei Blair. ,,Ouders moeten de verantwoordelijkheid voor hun kinderen nemen en twaalfjarigen horen 's avonds niet op straat.'' Het Verenigd Koninkrijk heeft het hoogste aantal tienerzwangerschappen van Europa.

Politici, sociale pressiegroepen en de pers vertoonden daarop een bekende reflex: Blair zou ,,preken'' en verknocht zijn aan het idee van de nanny state, de overheid-als-kindermeisje. Charles Kennedy, leider van de Liberal Democrats, haalde de Conservatieve oud-premier Macmillan aan, die zei dat ,,we de kansel aan de bisschoppen moeten laten''. Steve Norris, een van de Conservatieve kandidaten voor het burgemeesterschap van Londen, adviseerde Blair ,,vooral goed achterom te kijken naar het succes van sommige van zijn voorgangers'' vóór hij zich ,,op een morele kruistocht begeeft''.

Zo opende de Conservatieve oud-premier John Major met zijn campagne voor familiewaarden (back-to-basics) een doos van Pandora toen leden van zijn kabinet en zijn partij verwikkeld bleken te zijn in buitenechtelijke affaires.

Blairs oproep in The Observer is een variant op eerdere uitspraken waarin hij het gezin als hoeksteen van de Britse samenleving bestempelde en die al dateren van voor zijn aantreden als premier in 1997. Vorig jaar publiceerde de regering een beleidsdocument over het gezin waarin maatregelen worden aagekondigd om `anti-sociaal gedrag' en het aantal tienerzwangerschappen te beteugelen. ,,Een sterk gezinsleven is de basis voor een sterke gemeenschap'', zei hij bij die gelegenheid, iets wat hem toen op kritiek kwam te staan van homoseksuelen en belangengroepen van ongehuwde ouders en eenoudergezinnen. Blair vraagt enerzijds ouders om zelf hun verantwoordelijkheid te nemen, maar maakt het ze tegelijkertijd onmogelijk, zei Valerie Riches van de rechtse actiegroep Family and Youth Concern gisteren. ,,Hij moet kiezen''.

Minister Straw (Binnenlandse Zaken) ontkende gisteren dat Blair wil ,,preken''. ,,Het heeft alles te maken met hoe we een samenhangende samenleving bouwen, die is gebaseerd op rechten en op plichten'', aldus Straw. Betere seksuele opvoeding, een vak dat op veel scholen nu met taboes is omgeven, kan een rol spelen bij het beteugelen van het aantal tienerzwangerschappen, aldus de premier in The Observer. Elders in dezelfde krant komt een tiener in Sheffield aan het woord die zegt ,,nooit'' condooms te gebruiken, omdat ,,die niet altijd werken.''

    • Hans Steketee