Beurs schudt renteangst af

De angst voor een spoedige verhoging van de Amerikaanse rente was vanochtend op de Amsterdamse effectenbeurs volledig verdwenen. Amsterdam volgde daarmee het optimisme dat afgelopen vrijdag al heerste op Wall Street. Daar schoten de koersen omhoog na publicatie van voor beleggers gunstige werkgelegenheidscijfers in de VS.

De goede stemming op het Damrak werd vanochtend vertaald in een stijging van de AEX. Kort na het middaguur noteerde de beursindex 4,76 punten hoger op 583,39 punten. De koersen gingen over een breed front omhoog.

Zelfs uitgever VNU, waar acties zijn aangekondigd bij vijf regionale kranten, profiteerde. Het fonds won 5 eurocent op 36,60 euro.

De grootste uitschieter in positieve zin was Vendex-KBB. Morgen komt het warenhuisconcern voorbeurs met zijn halfjaarcijfers. Analisten voorspellen dat het warenhuisconcern een nettowinst van ruim 60 miljoen gulden heeft behaald. Daarop vooruitlopend sloegen beleggers aan het kopen: het aandeel steeg bijna 4 procent naar 26,95 euro.

Ook de financiële waarden stegen licht. Volgens geruchten op de beursvloer zouden Aegon en ABN Amro een bod overwegen op de Britse verzekeraar Legal & General. Vanochtend maakte de Britse bank National Westminster (NatWest) bekend 35,8 miljard gulden over te hebben voor Legal & General. Onder invloed van de geruchten over een concurrerend bod kreeg Aegon er 1,05 euro bij op 83 euro, terwijl ABN Amro een half procentje steeg op 23,45 euro.

Verder was CSM gewild. In reactie op de aankondiging van een aandelensplitsing won het voedingsconcern 1,15 euro op 49,15 euro.