BACH COMPLEET

Dat Nederlands grootste drogistketen Kruidvat tussen de verzorging van neus en lippen door ook aandacht heeft voor het promoten van de Grote Meesters der Klassieke Muziek, is geen nieuws. Na het succes van de Complete Beethoven (40cd's voor de prijs van 2), brengt Kruidvat met het oog op het naderende tweehonderdvijftigste sterfjaar van Johann Sebastian Bach (1685-1750) een nog groter project op de markt. De Bach Edition omvat twintig boxen met 155 cd's, gewijd aan het integrale oeuvre van de Leipziger meester voor de stuksprijs van een goede tandenborstel. Vorige week verscheen de eerste box van negen cd's met orkestwerken en concerten.

Net als de Beethoven-editie oogt de Bach Edition keurig en evenzeer keurig zijn de uitvoeringen van de Brandenburgse concerten en orkestsuites. Het verdienstelijke Consort of London onder Robert Haydon Clark staat voor fraseringen die niet altijd optimaal vervoeren, maar zijn opgedeeld in nette muzikale zinnen. Een lyrischer uitvoering van een bekend deeltje als de Air uit Orkestsuite nr. 3 is gemakkelijk voorstelbaar, de Ouverture daaruit duurt anders dan op het hoesje staat geen minuut maar ruim zeven minuten en er zijn zeker ook kritische kanttekeningen denkbaar bij de in een aan authentieke klanken gewend oor wel erg romantisch klinkende interpretaties.

Maar Kruidvat wil met dit project vooral een nieuw publiek voor Bach interesseren en verwacht van de Bach Edition twintigduizend sets te verkopen. Bij een nieuw publiek zal de klank van de Bach Edition vermoedelijk alleen maar een welverdiende, volronde positieve indruk wekken. Bovendien heeft de complete Bach geleerd van de kritiek op de complete Beethoven en zijn alle cd's nu voorzien van een korte toelichting op de uitgevoerde werken, zij het dat de Kruidvatklant wel Engels moet kennen.

Muzikaal interessanter dan de orkestwerken in deze box zijn de opnamen van de complete vioolconcerten door Emmy Verhey, begeleid door het door haar opgerichte ensemble Camerata Antonio Luco. Verhey overtuigt met rijpe interpretaties en biedt daarmee een muzikale verademing na de wel heel rechtuit tot klinken gebrachte, topzware uitvoering van Bachs Concert voor twee violen door het Kamerorkest Lodz. Ook de uitvoering van, bijvoorbeeld, het Klavecimbelconcert in f klinkt minder poëtisch en langademig dan wenselijk, maar op slordigheden en een ongepolijste klank valt het Neues Bachisches Collegium Musicum met soliste Christine Schornsheim in geen van de klavecimbelconcerten te betrappen.

Dat de uitgesproken Bachliefhebber liever meer geld neertelt voor een uitvoering naar eigen wens en smaak, is bij vrijwel alle opnames duidelijk. Maar voor een eerste indruk van Bach doet de Bach Edition uitstekend werk en mag Bach tweeënhalve eeuw na zijn laatste ademtocht vermoedelijk inderdaad rekenen op een Anwuchs die de bankjes van zijn Thomaskirche in Leipzig vele tientallen malen zou hebben gevuld.

Bach Edition volume 1: Orchestral Works & Concertos. (Brilliant Classics, 99360) 9 cd ƒ24,95. Kruidvat. De tweede box (vocale werken - volume 1) verschijnt in oktober.

    • Mischa Spel