Albright bracht Syrië niet wat het wilde

Het eerste bezoek van de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Madeleine Albright, sinds twee jaar heeft Syrië zaterdag niet opgeleverd waarop het had gehoopt. Syrië hoopte dat Albright kwam vertellen dat Israel bereid was de onderhandelingen te hervatten op het punt waarop ze in 1996 werden afgebroken. Maar Damascus zal moeten wachten, zei minister van Buitenlandse Zaken Faruq al-Shara na een onderhoud met Albright. ,,We hopen nog dat het goede nieuws later komt'', zei hij.

Syrië maakte Albright duidelijk dat het alleen instemt met hervatting van de onderhandelingen als duidelijk is dat het de Hoogvlakte van Golan terugkrijgt. Volgens Damascus heeft wijlen premier Rabin daar indertijd mee ingestemd. Shara zei zaterdag dat ,,wij geloven dat premier Barak behoort tot de school van Rabin (..) Wij gaan ervan uit dat hij gaat onderschrijven wat Rabin heeft gedaan.''

Albright zei dat de Israelische onderhandelingen met Syrië gebaseerd moeten zijn op het principe `land voor vrede'. Maar ze zei niet of ze het eens was met Shara.

Een officiële Syrische krant, Tishreen, veroordeelde gisteren het nieuwste Israelisch-Palestijnse akkoord, dat door Albright in Damascus warm was aangeprezen als inleiding naar vrede in de hele regio. Tishreen schreef dat het er niet om gaat of akkoorden worden ondertekend, maar of deze akkoorden beantwoorden aan de rechten en aspiraties van de mensen van het gebied. ,,Omdat Syrië zoekt naar een rechtvaardige, alomvattende en werkelijke vrede, weigert het te worden meegesleurd in het spelletje van het ondertekenen van akkoorden en regelingen om eerder afgesproken akkoorden uit te voeren.'' (Reuters, AP)