Aanslagen in Israel na akkoord

Twee aanslagen hebben gisteren een domper gezet op de feestelijke uitstraling van het zaterdagavond door de Israelische premier Ehud Barak en de Palestijnse leider Yasser Arafat in het Egyptische Sharm-el-Sheikh getekende nieuwe interim-vredesakkoord.

Bij de aanslagen in Tiberias en Haifa, waarbij met explosieven volgepakte auto's ontploften, werden drie mensen - de daders zelf - gedood. Barak veronderstelde dat de aanslagen het werk waren van cellen van fundamentalistisch-islamitische bewegingen onder de Israelische Arabieren. Ruim een week geleden werden twee Israelische studenten in een bos door een Israelische Arabier met messteken vermoord. Barak zei gisteravond dat terrorisme hem niet van het vredespad zal afbrengen.

Beide bomauto's ontploften korte tijd na elkaar. Dat versterkt volgens veiligheidskringen de indruk dat het om een gecoördineerde actie ging. De bomauto's hadden volgens deze kringen in de drukke centra van Haifa en Tiberias moeten ontploffen, maar gingen kennelijk door onbekwaamheid van de terroristen te vroeg af. Met de joodse feestdagen in aantocht zijn de veiligheidsmaatregelen in Israel nu aanzienlijk verscherpt.

Woordvoerders van Likud en van de kolonisten in bezet hebben gisteren in reactie op de aanslagen Barak opgeroepen het vredesproces met de Palestijnen onmiddellijk te stoppen. Zij spraken zich ook scherp uit tegen het nieuwe Israelisch-Palestijnse akkoord dat naar hun zeggen de veiligheid van de joodse bewoners in bezet gebied en van de staat Israel zelf in gevaar brengt.

In aanwezigheid van de Egyptische president Hosni Mubarak, de Jordaanse koning Abdallah II en de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Madeleine Albright, zetten Barak en de Palestijnse leider Arafat zaterdagavond in Sharm-el-Sheikh hun handtekeningen onder een gewijzigde versie van het in oktober 1998 door premier Netanyahu met Arafat getekende akkoord van Wye Plantation. Barak zei dat het nieuwe akkoord de weg opent maar een einde van het honderdjarige conflict met de Palestijnen. Arafat legde er in zijn rede de nadruk op dat de internationale legitimiteit de Palestijnen het recht geeft op basis van resoluties 242 en 338 van de Veiligheidsraad van de VN een onafhankelijke Palestijnse staat uit te roepen. Albright liet duidelijk uitkomen dat beide partijen ,,beslissingen van leven en dood'' zullen moeten nemen om tot een definitieve vredesregeling te komen.

De regering-Barak keurde gisteravond met 21 tegen 2 stemmen het nieuwe akkoord goed. Minister Levy van de NRP en minister Sharansky van de Russische immigrantenpartij stemden tegen. De Verenigde Tora-partij stapte gisteren uit de coalitie uit protest tegen het opnieuw vervoeren van een turbine voor een elektriciteitscentrale op sabbat.

    • Salomon Bouman