Zaak-Waco onafhankelijk onderzocht

De Amerikaanse minister van Justitie Janet Reno stelt een onafhankelijk onderzoeker aan om de bestorming van het hoofdkwartier van de `Branch Davidians' in Waco van 19 april 1993, waarbij 80 sekteleden omkwamen, opnieuw door te lichten.

Het ministerie van Justitie was al een eigen onderzoek begonnen. Dat heeft dermate belastende gegevens aan het licht gebracht, dat de zaak-Waco nu uit handen gegeven moet worden. Als onafhankelijk onderzoeker wordt de naam genoemd van ex-senator John C. Danforth, een Republikein uit Missouri. Omdat deze zomer de wet op de onafhankelijke aanklager niet is verlengd, zal hij niet de vergaande bevoegdheden hebben van eerdere aanklagers als Kenneth Starr. Danforth, die zich in 1994 uit de Senaat terugtrok, kreeg grote bekendheid toen hij in 1991 de omstreden kandidatuur van Clarence Thomas voor het Hooggerechtshof verdedigde.

Reden voor het nieuwe onderzoek zijn een serie schokkende onthullingen over het gebruik van ontvlambare militaire traangasgranaten door de FBI bij de bestorming van het complex van de Branch Davidians in 1993. Bij alle eerdere onderzoeken is categorisch ontkend dat de politietroepen bij de bestorming projectielen hebben gebruikt die de enorme brand kunnen hebben veroorzaakt die daarop volgde. Volgens brandexperts hebben sekteleider David Koresh en zijn volgelingen de brand zelf aangestoken.

De geluidsbanden die inmiddels zijn vrijgegeven, bewijzen op zich niet dat de FBI verantwoordelijk was voor die brand. Wel is het merkwaardig dat de ontvlambare militaire traangasgranaten zijn gebruikt, terwijl Reno gisteren herhaalde dat ze dat indertijd expliciet en meermalen heeft verboden. Dat de banden vervolgens jarenlang verdwenen, is nog curieuzer. Ze kwamen enkele weken geleden naar boven tijdens een intern onderzoek van de FBI. Woensdag deden US Marshals in opdracht van het ministerie van Justitie een inval in het hoofdkwartier van de FBI om er beslag op te leggen. Reno ontkende gisteren dat er spanningen zijn tussen haar en FBI-directeur Louis J. Freeh.

Op een eerste tape, die donderdag is vrijgegeven, valt te horen dat een FBI-agent toestemming vraagt en krijgt om de gewraakte traangasgranaten af te vuren op een bunker, die op tientallen meters afstand ligt van het houten hoofdcomplex, vier uur voor de bestorming en de brand. Op een gisteren vrijgegeven tweede tape is een FBI-agent te horen die een tank-achtige `Bradley Fighting Vehicle' bemant. ,,Het strijdgas heeft de bunker niet gepenetreerd'', zegt de agent. ,,De granaat is afgeketst''. Daarna bespreekt hij met een andere agent mogelijkheden om traangasgranaten in het complex te schieten. ,,Als je naar de achterkant van die structuur gaat, denk ik dat daar een opening is waar je doorheen kan schieten – een deuropening.'' (AP, Reuters)