Wat is een besturingssysteem?

Een computer zonder enig programma doet niets en kan niets. Daarom zit in iedere computer in een speciale chip een reflex ingebouwd: probeer het besturingssysteem (of OS, van operating system) te laden. Bij de meeste pc's wordt dit eerst gezocht in de diskettedrive (het lampje daarvan gaat even aan) en daarna op de harde schijf. Na het laden van het besturingssysteem `weet' de computer over wat voor schijfeenheden hij beschikt en over wat voor andere aanhangsels, zoals toetsenbord, muis, monitor, modem en geluidskaart. Ook bepaalt het besturingssysteem wat voor bestanden als programma's worden herkend en hoe bestanden op een schijf worden weggeschreven. Deze laatste zaken verschillen per besturingssysteem. Daardoor kunnen verschillende besturingssystemen elkaars programma's niet gebruiken. Dus geen pc-programma's op een Mac (onder het Mac OS) en omgekeerd.

Zodra het besturingssysteem is gestart kan de gebruiker een programma openen en kan er worden gewerkt.