Volleybalploeg ondergaat na terugkeer Blangé metamorfose

In amper een jaar zakte de Nederlandse volleybalploeg van de eerste naar de zesde plaats op de wereldranglijst. Met Peter Blangé biedt het EK kans op herstel.

Wat één speler al niet teweeg kan brengen. De Nederlandse volleyballers zaten in de zomer na een reeks nederlagen diep in de put, maar met Peter Blangé in de gelederen is plotseling weer sprake van optimisme. Aanvoerder Bas van de Goor bekent dat hij al half juli tijdens de persconferentie waarop de terugkeer van de spelverdeler werd aangekondigd, opleefde en weer in nieuw olympisch succes geloofde.

En toen was er nog geen bal met Blangé geslagen. Dat gebeurde voor het eerst begin augustus in Sydney. Daar deed Nederland onder meer mee aan het pré-olympisch toernooi. Alle zeven wedstrijden werden gewonnen, maar de namen van de tegenstanders waren niet al te indrukwekkend. ,,Het maakte niet zo veel uit wie de tegenstanders waren'', stelt bondscoach Toon Gerbrands. ,,Vergeet niet dat we eerder van landen als Canada en Spanje hadden verloren. Dat waren ook geen topteams.''

Het ging ook vooral om `het gevoel'. Het gevoel van hoe het was om weer eens te winnen. Dat leek Nederland na het wereldkampioenschap van eind vorig jaar en de World League te zijn verleerd. Het was toen voor iedereen duidelijk dat alleen de terugkeer van Blangé voor een snelle opleving zou kunnen zorgen. Gerbrands, die de speler na strubbelingen vorig jaar uit de ploeg zette, zocht al voor de World League contact met Blangé. De veteraan bleek bereid terug te keren. ,,Ik vind het nog steeds leuk om te volleyballen'', legde Blangé deze week uit. Gerbrands: ,,Peter heeft de ambitie van iemand van zeventien. Ongelooflijk! Het is net of hij aan het begin van zijn carrière staat.''

Blangé merkte in Australië hoe slecht het gesteld was geweest met de spelers. ,,Ze zeiden daar al dat ze in maanden niet zo lekker hadden gespeeld. Nou, ik vond het eigenlijk nog nergens op lijken.'' Hij had zelf bijna drie maanden niet gespeeld en moest zijn stijve spieren weer flink oprekken. Hij maakte snel vorderingen en ook de samenwerking in het veld verbeterde snel. Bij de vele besprekingen werden de combinaties op een ouderwets schoolbord getekend. De befaamde `bal door het midden' van Van de Goor was terug. ,,Peter en Bas kunnen elkaar met een blinddoek voor nog vinden'', zegt Gerbrands. Van de Goor: ,,Het was een kwestie van een weekje elkaar zien. Hoe zat het ook alweer?''

Als er sprake was van oud zeer, werd dat al voor het vertrek naar Australië uitgesproken. Gerbrands en Blangé hadden drie lange gesprekken en Blangé ging een keer uit eten met Guido Görtzen. Tussen de twee olympische kampioenen boterde het niet in de laatste wedstrijden die ze vorig jaar speelden. Ze wisselden buiten het veld geen woord met elkaar.

In een Amsterdams restaurant waren ze er binnen vijf minuten uit en spraken ze in gezelschap van Van de Goor langdurig over de toekomst. ,,We kwamen tot de conclusie dat we nooit op de man hadden gespeeld, maar dat het altijd met de situatie te maken had gehad'', zegt Blangé. ,,Iedereen nam ten onrechte aan dat we een hekel aan elkaar hadden.''

Het leek of ze het erom deden toen op een van de laatste trainingen in Amsterdam voor het EK Blangé en Görtzen tijdens de warming-up naast elkaar liepen. Ze genoten zichtbaar van de aandacht vanaf de tribune. ,,Dat was echt geen toeval'', zegt aanvoerder Van de Goor. ,,Ik loop de laatste weken vaak met die twee mee.''

De sfeer is ontspannen. Eerder deze week had Blangé gulzig in de bak met nieuwe kleding staan graaien. ,,Als ik er weer wordt uitgezet, heb ik in ieder geval genoeg kleren'', was zijn jolige reactie. Die opmerking zorgde voor hilariteit, ook bij Gerbrands.

In het veld staat Blangé bekend als iemand die medespelers niet spaart. Zijn scheldkanonnades zijn berucht. ,,Maar ik kan ook rustig blijven als ik van binnen kook'', weet Blangé. ,,Ik weet dat ik zo op dit moment meer bereik dan dat ik spelers afmaak. Want ik heb nog nooit een ploeg in de stress zien winnen.''

Met die instelling kwam hij vorige maand ook binnen. Gerbrands spreekt over ,,een meesterzet''. ,,Peter haalde meteen de druk weg door tegen de ploeg te zeggen dat hij zelf nog niet in vorm was. En dat het niet erg was als er een balletje fout zou gaan.''

Dat Blangé geen aanvoerder is – vorig jaar nog een belangrijk knelpunt – is geen onderwerp van gesprek meer. Blangé is in de nieuwe situatie meer dan een aanvoerder. Hij zou gerust assistent-coach kunnen worden genoemd. Gerbrands overlegt veel met hem en de spelverdeler neemt regelmatig het woord tijdens teambesprekingen. Van de Goor: ,,Assistent-coach? Absoluut. Peter heeft het allemaal al meerdere keren meegemaakt. Ook dat een ploeg in de put zit. Met die ervaring kan hij iedereen helpen.''

Het zelfvertrouwen is groot, maar dat moet tijdens het EK wel in daden worden omgezet. Bij het WK in Japan eindigde Nederland – achter Italië, Joegoslavië en Rusland – als het vierde Europese land. Een vierde plaats in Wenen zou dus geen verbetering betekenen.

Nederland speelde de afgelopen drie weken geen oefenwedstrijden meer, omdat Argentinië op het laatste moment verstek liet gaan en Gerbrands liever niet tegen EK-poulegenoot Frankrijk wilde spelen. Toch denkt Blangé te weten dat de ploeg ,,stukken beter'' is dan een maand geleden in Australië.

Met welk resultaat zou de spelverdeler tevreden zijn? ,,Eigenlijk alleen met goud'', zegt Blangé. ,,We gaan naar Wenen om onze Europese titel te verdedigen.''

    • Hans Klippus