Toezichthouder op infonummers pakt uitwas aan

Misleidende babbelboxen, onverwacht hoge telefoonrekeningen of uren in de wacht staan voor een gulden per minuut. Vanaf volgende week kan tegen dergelijke telefonische misstanden hard worden opgetreden. Een verandering in de nieuwe telecommunicatiewet geeft de Stichting informatiedienstencode (Stic) het wettelijk toezicht op alle telefonische servicenummers die beginnen met 0800, 0900, 0906 of 0909.

De wettelijke erkenning van de Stic geeft de toezichthouder een stok om mee te slaan. ,,Als consumenten klagen over aanbieders van informatienummers die zich niet aan de regels houden dan kunnen wij via de Opta het nummer intrekken'', zegt Stic-bestuurder J. Koopman.

Waar Stic tot voor kort op basis van zelfregulering opereerde, kan het de telecommarkt nu dwingen om haar gedragscode na te leven. Alle telecombedrijven van Nederland moeten verplicht lid worden van de Stic. ,,Ook moet iedereen contributie betalen waardoor we eindelijk het budget zullen krijgen om wat aan naamsbekendheid te doen'', zegt Koopman. ,,Tot dusver zijn we daarin tekort geschoten en weet niemand wie we zijn.''

Volgens Koopman was de wettelijke erkenning nodig om ook de kleinere spelers onder het Stic-regime te brengen. ,,Grote bedrijven als KPN, Libertel en Enertel hebben onze code altijd al nageleefd, nu moeten ook de freeriders zich aan de regels houden.'' De Stic beheert sinds de liberalisering van de telecombranche in de nieuwe telecomwet van 1997 een gedragscode, de Code Telefonische Informatiediensten. Dit was een poging tot zelfregulering die de toen veel voorkomende problemen met babelboxen en torenhoge rekeningen van de 06-sexlijnen aan banden moest leggen.

De code pleit voor duidelijke vermelding van de telefoonkosten en voor een duidelijke afbakening van de erotische dienstverlening. De Stic heeft bovendien bevochten dat bepaalde telefoonnummers, zoals de erotische 0906-lijnen, een blokkeringsmogelijkheid gekregen hebben. Gratis inbellijnen voor erotische diensten heeft de Stic recent ondergebracht in aparte blokkeerbare nummerreeksen: 0800-406..., 0800-41..., 0800-43..., 0800-46..., en 0800-49...

Het bestuur van de stichting wordt gevormd door vertegenwoordigers van de telecombranche en consumentenorganisaties, die allen op persoonlijke titel deelnemen. Dick Westendorp, voormalig voorzitter van de Consumentenbond zal vanaf 21 oktober het Stic-bestuur voorzitten.

Sinds de omnummering van telefoonnummers in 1996 beginnen gratis telefoondiensten met 0800 en betaalde diensten met 0900, 0906, of 0909. De code maakt inhoudelijk onderscheid tussen deze verschillende nummers. O900-nummers moeten aan de strengste eisen voldoen. Deze `serieuze nummers' mogen niet worden gebruikt voor erotiek, amusement of informatiediensten die erop gericht zijn om de gespreksduur te verlengen. Op 0909 is amusement wel toegestaan en onder de code 0906 mag alles. 0800 is gereserveerd voor gratis nummers.

Consumenten die klachten hebben over telefonische informatiediensten kunnen terecht bij de Reclame Code Commissie. De commissie onderzoekt de zaak en doet uitspraak. Vervolgens kan de Stic de betreffende informatiedienst straffen. Hetzij met een geldboete tot 50.000 gulden, hetzij door de Opta te vragen om het nummer in te trekken.

    • Kees Kraaijeveld