Paraguay krijgt coupplegers niet uitgeleverd

Minister van Buitenlandse Zaken Miguel Saguier van Paraguay zal aftreden, omdat hij er niet in slaagt de voormalige couppleger generaal Lino Oviedo uitgeleverd te krijgen.

Argentinië reageerde gisteren voor de tweede maal negatief op een verzoek tot uitlevering van Oviedo. Donderdag wilde Uruguay al niets weten van uitlevering van de voormalige minister van Defensie José Segovia, die 450.000 dollar achterover zou hebben gedrukt, aan Paraguay. President Luis González Macchi van Paraguay heeft verontwaardigd gereageerd. De ambassadeurs van Paraguay in Argentinië en Uruguay zijn teruggeroepen voor overleg.

De Argentijnse minister van Binnenlandse Zaken Carlos Corach heeft gisteren wel herhaald dat Oviedo alsnog wordt uitgewezen als hij politieke activiteiten ontplooid. Oviedo verblijft in een luxe landhuis in Argentinië sinds zijn vlucht uit eigen land, een week na de moord op de Paraguyaanse vice-president Luis Argana in de hoofdstad Asunción, op 23 maart dit jaar. Het aan hem verleende politieke asiel ,,verplicht de staat ertoe om de betrokkene niet terug te sturen'', aldus het Argentijnse ministerie van Buitenlandse Zaken gisteren.

De vermoorde Argana had er verscheidene malen op aangedrongen om Oviedo achter de tralies te zetten wegens diens bijdrage aan een (mislukte) staatsgreep in 1996. De toenmalige president en bondgenoot van Oviedo, Raúl Cubas, die de oud-generaal eerder al gratie had verleend, hield Oviedo echter de hand boven het hoofd. De moord op Argana leidde tot de val van Cubas, die, samen met Oviedo, van betrokkenheid bij de aanslag werd beschuldigd. Cubas vluchtte naar Brazilië, waar hem politiek asiel werd verleend.

Een Paraguyaanse rechter eiste de uitlevering van Oviedo, zich beroepend op een verdrag met Argentinië dat individuen die voortvluchtig zijn wegens moord, uitsluit van politiek asiel. (Reuters)