`Naïeve' Kok wil rust voor de prins

Dat er geen nadere mededelingen worden gedaan over de relatie tussen kroonprins Willem-Alexander en de Argentijnse Maxima Zorreguieta zegt volgens premier Kok veel, zo niet alles. Het betekent dat van een verloving of huwelijksaankondiging ook geen sprake is, zo stelde de premier.

Waarom, zo werd Kok gisteren tijdens zijn wekelijkse persconferentie voorgelegd, dan toch de uitzonderlijke manoeuvre van de Rijksvoorlichtingsdienst die meldde dat de premier had gesproken met de kroonprins over diens ,,vriendschap met mevrouw Maxima Zorreguieta''? Een vergelijkbare mededeling was bij het bekend worden van de relatie met Emily Breemers immers niet gedaan.

,,Ik wilde rust en ordening brengen in het geheel'', antwoordde Kok. Hij meende dat `de vriendschap' een publiciteitsgolf zonder weerga teweeg heeft gebracht die trekjes aannam die de premier niet bevielen. ,,Er is zoveel belangstelling. Misschien ben ik naïef, maar is mijn wens dat de prins met rust wordt gelaten.''

,,Grote commerciële belangen, het grote geld'' dat verdiend kan worden met de eerste duidelijke foto of beelden van Zorreguieta, zo analyseerde Kok, hebben volgens hem geleid tot ,,hectische en paparazzi-achtige methoden waar ik me niet bij thuis voel.'' De premier had evenwel ook in de samenleving enige belangstelling geproefd voor de nieuwe vriendin. ,,Dan kan ik het niet maken te zeggen: sorry, ik heb met de prins gesproken, maar daar zeg ik niets over.''

De jacht op de eerste goede televisiebeelden van Maxima werd gewonnen door SBS, dat de exclusieve rechten wist te bemachtigen van een video die haar uitgelaten toont. Het NOS Journaal kondigde aan dezelfde beelden gisteren om zes uur uit te zenden, een uur eerder dan de uitzending van NET5, de zusterzender van SBS. Daarop dreigde SBS de NOS met een schadeclaim van 630.000 gulden. Het Journaal erkende uiteindelijk dat SBS de rechten had en zond de beelden pas om acht uur uit.