Max Lupa

Je moet maar geluk hebben als scenarist: dat nu uitgerekend deze zondag de VPRO een tv-film uitzendt die zich afspeelt rond de huwelijksdag van prins Willem Alexander met ene Katja (`heel iets anders dan die Emily', weet Paul de Leeuw in zijn doorlopende radioverslag). Bij overmaat van toeval noemde scenarist Caspar Koetsveld deze aflevering van Lolamoviola, een reeks lowbudget-producties van jong talent, Max Lupa. Dat is de naam van een woonschip, waar de rondvaart van het bruidspaar langs voert. Op die boot wonen de feitelijke hoofdpersonen, het echtpaar Mies (Kaat van Zomeren) en Menno (Guno Bakker), waarvan het huwelijk op het punt staat definitief te zinken.

Je moet maar lef hebben als regisseur om dit aardige scenario zo te durven verfilmen als Nanouk Leopold: veelal op muziek van Charles Aznavour, de favoriete zanger van het prinselijk paar, wordt de bitterzoete relatiekomedie een studie van blikken en gebaren, van woordloze dialogen die meer zeggen dan zich benoemen laat. Een tour de force is de lange camera-instelling met tegenlicht van de ondergaande zon, waarin de lichaamstaal van de personages perfect hun dialogen illustreert, maar niet hun monden in beeld brengt. Het lukt niet helemaal om het drama uitsluitend weer te geven in dit stille spel, maar de poging is bewonderenswaardig en memorabel.

Regisseuse Leopold won vorig jaar de Tuschinski Award voor de beste eindexamenfilm van de Filmacademie met Weekend. In het aardse, bitterzoete en van ironie vervulde idioom lijkt Leopold een specialisme te hebben gevonden. Filmisch is Max Lupa een flinke stap voorwaarts, door de brutale vormgeving, de originele koppeling van beeld en geluid en vooral de intensieve acteursregie. De hele onderneming ademt een verfrissende intelligentie, gevoeligheid en stijlvastheid. In dit genre, de lucide en lichte relatiekomedie met bittere ondertonen, heeft Nederland geen sterke traditie, maar mensen als Eddy Terstall, Robert Jan Westdijk, Lodewijk Crijns en Nanouk Leopold kunnen daar verandering in brengen. En het scenaristengeluk van Koetsveld is natuurlijk niet alleen maar toeval.

Max Lupa. Zondag, Ned.3, 20.50-21.40u.

    • Hans Beerekamp