Jackpot van miljoen lonkt voor hardlopers

Nog maar één overwinning zijn de Roemeense Gabriela Szabo en de Keniaanse Deen Wilson Kipketer verwijderd van het opstrijken van een premie van een miljoen gulden elk. De twee atleten wonnen gisteravond in hun discipline ook de zesde wedstrijd in de Golden League, de Ivo Van Damme Memorial in Brussel.

Twee andere kandidaten voor de jackpot waren al bij voorbaat afgevallen. Sprintster Marion Jones is geblesseerd en steepleloper Bernard Barmasai werd gediskwalificeerd door de internationale atletiekfederatie. De afsluitende wedstrijd in deze competitie vindt dinsdag plaats in Berlijn.

Szabo boekte een overtuigende zege op de 3.000 meter. De Marokkaanse Zahra Ouaziz probeerde tijdens de race herhaaldelijk weg te vluchten, maar de blonde Roemeense pareerde alle aanvallen. Op het laatste rechte eind sloeg Szabo toe met haar befaamde sprint. De winnende tijd, 8.25,82, was de tweede van dit seizoen. ,,Deze Golden League is zwaar'', zei Szabo. ,,Het is net of je elke keer weer een WK loopt.''

Op de 800 meter kreeg Kipketer net zoals bij de wereldkampioenschappen in Sevilla flinke tegenstand van de jonge Zuid-Afrikaan Hezekiel Sepeng. Daardoor werd het de snelste van het seizoen. Halverwege liep Kipketer zelfs onder het schema van zijn eigen wereldrecord. Met zijn tijd van 1.42,27 bleef hij er uiteindelijk iets meer dan een seconde van verwijderd. Sepeng werd tweede in een Zuid-Afrikaans record: 1.42,69.

Opvallend was de zege van Barmasai op de 3.000 meter steeplechase. Voor de Keniaan betekende dat ook de zesde eerste plaats in de Golden League. Hij mag van de internationale atletiekfederatie IAAF echter niet meedelen in de jackpot van een miljoen dollar. Volgens de strafcommissie heeft Barmasai tijdens de wedstrijd in Zurich oneerlijk gedrag getoond door landgenoot Christopher Kosgei tijdens de race te vragen het rustiger aan te doen. Meteen na de wedstrijd gaf hij dat toen ook toe. Later herriep Barmasai zijn bekentenis. Toch werd hij bestraft.

Barmasai, bij de WK slechts vijfde, mocht wel starten in Brussel. Hij maakte indruk met een zeer overtuigende zege. Barmasai demarreerde in de laatste ronde en eindigde veertig meter voor wereldkampioen Kosgei. Zijn tijd, 8.03,05, was de snelste van het seizoen. Als Barmasai, die de Nederlander Jos Hermens als manager heeft, dinsdag ook de zevende wedstrijd in Berlijn wint, zal hij waarschijnlijk naar de rechter stappen om alsnog aanspraak te kunnen maken op de winstpremie.

In Brussel ontbrak een aantal topatleten. Ze waren geblesseerd of te vermoeid na de WK. Robin Korving, die in Sevilla in de halve finales strandde, deed wel mee op de 110 meter horden. De Nederlander werd in een sterk deelnemersveld verdienstelijk derde, achter de Amerikanen Mark Crear en Larry Wade. Van de toppers op dit nummer ontbrak alleen wereldkampioen Colin Jackson. ,,We zijn er weer!'', zei de blije Korving.