Friese gemeente krijgt lied door Georgina Starr

Langs de kant van de weg bij Boekhorst, vlak onder het Friese Oosterwolde, staat vanaf vandaag een container langs de weg, ingericht als bioscoop. Wie op de roodfluwelen stoelen plaatsneemt ziet geen filmdoek, maar het landschap. De kijker ziet de werkelijkheid. De maker van dit Filmisch gezicht op Ooststellingwerf is de in Brooklyn woonachtige kunstenaar Job Koelewijn. Zijn rijdende bioscoop is één van de acht kunstwerken van de internationale kunstmanifestatie `In Verbelinge, kunst op basis van verhalen in het Ooststellingwerfs', die vandaag in de Friese gemeente Ooststellingwerf (25.000 inwoners) is begonnen. Acht kunstenaars uit Amerika, België, Engeland en Nederland, onder wie de Londense Georgina Starr, de Amerikaan Allen Ruppersberg en het Friese duo Groenewoud/Buij, werd gevraagd een permanent of tijdelijk kunstwerk te maken, geïnspireerd op de streek of de taal. In Ooststellingwerf wordt het Stellingwerfs gesproken, een westerse variant van het Nedersaksisch, een erkende minderheidstaal in Europa.

De kunstmanifestatie is, met een topbudget van 750.000 gulden, de grootste die ooit in Friesland heeft plaatsgehad. De geestelijk vader ervan, cultuurwethouder C. Zuil van Ooststellingwerf, sprak gisteren op een persconferentie in Oosterwolde van een ambitieus project. De gemeente draagt zelf 384.000 gulden bij, geld dat de afgelopen twee jaar via een heffing – één gulden per vierkante meter verkochte bouwgrond – werd verkregen.

Het Praktijkbureau van de Mondriaan Stichting is nauw bij het project betrokken en financieert het met 230.000 gulden. De stichting selecteerde kunstenaars die garant zouden staan voor een hoog interactief gehalte. ,,Want kunst moet niet over de hoofden van de bevolking heen gaan, maar begrijpelijk zijn'', aldus H. Mous van de begeleidende Friese Stichting Keunstwerk.

Spraakmakend zullen de kunstuitingen in elk geval zijn, verwachten de organisatoren. Groenewoud/Buij schiepen een grote, rode opblaasbare tien meter hoge teddybeer, genaamd Beu, die typisch Stellingwerfse klanken als de `ao' en de `ae' produceert. Beu zal langs de dertien dorpen van de gemeente reizen. Ruppersberg miste in de gemeente een centraal herkenningspunt en schreef een enquête uit onder de bevolking waarin hij vroeg wie men de belangrijkste persoon in de regio vond. Verrassend genoeg luidde het antwoord: de vrijwilliger. Ruppersberg was enthousiast. Op drie locaties, in Haule, de Brink in Oosterwolde en het geografisch middelpunt van de gemeente symboliseerde hij de vrijwilliger in respectievelijk een kleine driehoek op een paal, een beeld van een slang die zich rond een wereldboom slingert en een pilaar.

Georgina Starr vroeg negen muziekbands uit de regio een volkslied voor de gemeente te componeren. De inzenders geven vanavond een concert in de bossen van Appelscha, waar ook het winnende lied wordt gekozen. Bij de Oosterwoldse gitaarrockband Chocolate Moose fungeert Starr als leadzangeres. Starr filmde de bands tijdens repetities en bij de cd-opnames, beelden die vanavond worden vertoond. Starr: ,,De cd bewijst dat er in een vredige streek als Ooststellingwerf heel wat lawaai achter de rustige façades plaatsvindt.'' Ze hoopt dat haar muziekproject, `Poppin' up in Ooststellingwerf', er tevens toe zal bijdragen dat de bands een eigen ruimte krijgen waar ze kunnen optreden. ,,Dat is hun en mijn droom.''