Fitnessles

Mijn bikini paste niet meer. Dit was het signaal dat ik serieus moest gaan sporten. In de stad is op elke hoek van de straat een fitnesscentrum te vinden, maar niet in het dorp waar ik woon. Een vriendin kwam enthousiast vertellen dat ze er een had ontdekt waar álles was. Na een rondleiding van een uur moest ik haar gelijk geven.

Vol goede moed begonnen wij met een `keep fit'-les. De les bleek meer bedoeld voor mensen van middelbare leeftijd en die konden wij (begin dertig) wel bijbenen. De les werd gevolgd door een `cardio-circuit', waarbij we in en op allerlei toestellen moesten gaan zitten, wij meestal eerst verkeerd om. We kregen de hendels met geen mogelijkheid in beweging. Na de gewichten van vijftien naar tien, daarna vijf en af en toe maar helemaal zonder kilo's te hebben afgesteld, lukte het beter.

In het `fitplan' wordt individueel een conditietest afgenomen en een programma samengesteld om het doel (`fit & slank') te bereiken. Voor bijna elke spier van het menselijk lichaam staat een apparaat opgesteld. Ook hier liet ons technisch inzicht ons in de steek en was uitleg noodzakelijk. De vorderingen worden in het Engels aangegeven. Vooral bij de roeiapparaten werkte dat stimulerend (,,Ik ben nog maar één boat behind!'', ,,Ik al twee boats ahead!'').

De fietstoestellen en loopbanden bleken zeer populair, mogelijk omdat er televisies voor hangen, afgestemd op de soaps en talkshows. Die hebben we maar gelaten voor wat ze zijn. Het moet toch gezonder zijn om buiten te lopen of te fietsen.

Om niet gefrustreerd te raken is het zaak niet te verwachten dat de kilo's als sneeuw voor de zon verdwijnen. Ik heb toch maar een nieuwe bikini gekocht. In een iets grotere maat.

    • Keetje Ijff