Opinie

    • Youp van ’t Hek

Eijkpunt

Volgens de nieuwe bisschop van Groningen is seks tussen homoseksuelen niks anders dan wederzijdse zelfbevrediging. Ik ben zelf fulltime hetero en wist dat dus niet, maar ik geloof hem graag. Je vraagt je alleen wel af hoe hij dat weet. Toch een keer op een of andere hitsige kapelaan gelegen of in een eenzame kerstnacht tegen een onschuldige misdienaar aan liggen sneeuwen? Ik zal hem een geheim verklappen: Seks tussen hetero's is niet anders. Mijn vrouw en ik doen het ook nooit om de cavia op te winden.

Heeft de nieuwe bisschop eigenlijk al een mening over onze aanstaande koningin Maxima? Mag zij als goed katholiek meisje trouwen met de Nederlands Hervormde Willem? En dan? Mag zij homoseks met hem bedrijven? Dus gericht op wederzijdse zelfbevrediging of moet zij pilloos doorfokken als een konijn en ons land overspoelen met een zwerm prinsjes en prinsesjes? Dat schrijft haar kerk haar namelijk voor. Ik heb gelezen dat onze Maxima blond en razend intelligent is, een weinig voorkomende combinatie, dus ik denk dat ze zich niet veel van de kerk aan zal trekken en lekker doet waar ze zelf zin in heeft. Ze gebruikt waarschijnlijk het kerkgebouw voor een romantische huwelijksmis vol zang en wierook en daarna zal het haar verder jeuken. Prinses Juliana vindt het wel gezellig dat haar kleinzoon een Rooms mokkeltje heeft uitgekozen. Die eerste hostie is haar prima bevallen en ze zit zich in Soestdijk nu al te verheugen op het volgende smakelijke hapje. Opa Bernhard geeft Willem volkomen gelijk dat hij een Argentijnse heeft gekozen. Hij kent het temperament van deze vrouwen als geen ander. Zijn knipoog zei Alex genoeg.

Wel valt me op dat iedereen heel luchtig over die Jorge Zorreguieta doet. Ik heb het nu over de vader van Maxima, die deel uitmaakte van de verschrikkelijke Videla-junta. Gelukkig heeft de goede man schone handen! Hij was een techneut, een monomane Willy Wortel, die zich uitsluitend met landbouw bemoeide. Ik heb het bij mijn Argentijnse vrienden nog even nagetrokken en het klopt. Jorge had geen idee wat die Videla in die tijd allemaal uitspookte. Op dat moment was hij net vijftig en was zijn politiek bewustzijn nog niet erg ontwikkeld. Hij hoorde pas na de regeringsperiode dat Videla nooit democratisch gekozen was en hij dacht altijd dat het bloed dat vaak aan de handen van de dictator kleefde, afkomstig was van een slordige scheerbeurt bij de plaatselijke kapper.

Jorge was gek van landbouw. Hij vertelde generaal Videla over diervriendelijke boerderijen, bio-dynamische varkensfokkerijen en hij babbelde urenlang lyrisch over scharrelkippen. Als Jorge wist dat een kalf in een kist zat werd hij krankzinnig van woede en hield hij een gloedvol betoog over de schuldige mens en het onschuldige dier. Jorge is een vegetanist in hart en nieren. Dus ook geen vis, zelfs geen eitje komt over de drempel van zijn huis. Bij melk gaat hij kotsen en katoenen slippers sieren zijn voeten.

Daarom was de schat ook zo geschokt toen hij na afloop van het Videla-tijdperk hoorde wat die generaal allemaal op zijn kerfstok had. Hij dacht altijd dat die Dwaze Moeders een verzinsel waren, een geintje van de opppositie. Hij heeft Videla na afloop nog een brief geschreven waarin hij de dictator duidelijk heeft verteld dat het niet aardig is wat hij die mensen allemaal heeft aangedaan. Als hij dat had geweten dan had hij nooit plaats genomen in de regering.

Maxima is echt onschuldig, de schat was toen tien en wat heb je als kind met je ouders te maken? Niks. Wel kijk ik uit naar het huwelijksbal. Willem opent met de betoverende Maxima, Claus stort zich in de armen van haar moeder en neemt met haar nog een keer de prachtpreek van monseigneur Eijk door. Trix laat zich leiden door de altijd charmante Jorge. Halverwege de Engelse wals fluistert ze: `Jorge, wat ruik je lekker!`

`Dat zijn mijn handen majesteit, die was ik wel tien keer per dag. Handen! Schone handen.'

    • Youp van ’t Hek