Een nieuwe hoop

In tijden van barre nationale nood en internationale rampspoed wordt de tv-programmering op integere wijze aangepast. Reclamecampagnes die te sterk verwijzen naar de ellende die via de journaals tot ons komt worden snel van de buis gehaald. De marketingbollebozen zorgen natuurlijk wel dat dit grootse gebaar breeduit in de pers uitgemeten wordt want de targets moeten gehaald worden. De opwinding in de media over een vriendin van onze koninklijke watermanager heeft alle kenmerken van de media-gekte tijdens en na een nationale ramp.

De enige reden die ik hiervoor kan verzinnen is dat sprake is van een collectief gevoel van opperste verbazing. Hoe is het toch mogelijk dat zo'n onaantrekkelijke, oninteressante jongeman een mooie Argentijnse vrouw aan de haak wist te slaan? Alsof er niet duizenden exotische opwindende Latino's rondlopen met een veel modernere auto dan een gouden koets. Alsof het zo leuk is om bij elke liefdesbrief die je ontvangt eerst naar de kop van je schoonmoeder op de postzegel te moeten kijken.

Misschien verklaart dat meteen het enthousiasme van het Nederlandse volk. Dat bestaat uit een grote groep mensen die al jaren alleen zijn en nu nieuwe hoop krijgen. Als je maar lang en ver genoeg zoekt vind je toch nog het ontbrekende potje op jouw deksel.

De nationale ontzetting als ze over een paar maanden van de naar een transformeert, zal ongekend diep zijn. Ik tref nu al voorbereidingen voor een Nationale inzameling ten behoeve van een nieuwe de-vriendin van onze Kroonprins. Vanzelfsprekend ondersteunt door De Telegraaf die de komende maanden elke dag een andere vrouw op de voorpagina zal hebben: Dit is 'r!; Sorry, dit is 'r echt!!; Nu even serieus, hier is ze dan!!; Gelachen om gisteren? Hier de echte!!

Ineens ben ik dolblij dat een wetenschapper een methode heeft bedacht om iemands hoofd op een ander lichaam te zetten. Zou toch leuk zijn als, alleen maar om De Telegraaf te fokken, Maxima elke dag een ander hoofd krijgt van ons belastinggeld. Ik neem aan dat vanaf vandaag de aangepaste tv-programmering van start zal gaan. Helaas zal daardoor het programma Architectuur volgens Cees Dam komen te vervallen. Als de hele natie voor de buis zit om de eerste beelden van amateurratten te aanschouwen is er geen plaats voor smaak, originaliteit en subtiele beelden. Uit het nationale Nederlandse bewustzijn klinkt maar één rauwe kreet: WE WILLEN TIETEN ZIEN!

Architectuur volgens Cees Dam, zondag, Ned.2, 18.30-18.37u.

    • Raoul Heertje