Een handvol dollars

In januari 2000 wordt op de Bermuda's voor de vijftigste keer om de Bermuda Bowl gespeeld, het wereldkampioenschap bridge voor landenteams. De Wereld Bridge Federatie, met het vaste voornemen er iets moois van te maken, is er in ieder geval in geslaagd een interessante corporate sponsor op dit evenement te zetten: de Orbis Investment Management groep. Om de bridgers nu alvast lekker te maken heeft deze offshore investeringsclub de welbekende Zia Mahmood in de hand genomen als quizmaster.

Tussen 1 september en 1 december 1999 verschijnt er elke week een door Zia gecomponeerd probleem op het Internet. Het adres is www.bermudabowl.com. Iedereen kan wekelijks de oplossing naar hem e-mailen. Aan het eind van de periode wordt onder de goede inzenders, volgens het principe van winner takes all, een aandelenpakket in het Orbisfonds verloot ter waarde van vijftigduizend dollar. Wie nu al een kijkje neemt op de site, ziet als voorbeeld een niet al te moeilijk bridgeprobleem.

Zia zit oost en hoort de tegenpartij 1SA (15-17) - 3SA bieden. West komt uit met ♡B. Zuid neemt met ♡H en vervolgt met klaveren naar de heer voor Zia's aas. Zia legt nu omstandig uit dat hier de switch naar een kleine schoppen is geboden. West moet maar in het bezit zijn van ♠H, wat gezien het aantal punten dat ieder heeft (zuid misschien maar 15, noord 7 en oost 14) nog net zou kunnen. Zia heeft gelijk, het is de enige downkans en met schoppen door is het inderdaad gebeurd met 3SA. Beetje simpel, dat wel. Maar ach, het gaat maar om een handvol dollars. Zia weet daar trouwens alles van. In 1990 won hij zelf veertigduizend dollar door het Omar Sharif Individual op zijn naam te brengen. Dat deed hij in Atlantic City, een gokstadje in de buurt van New York. In de eindfase van dat toernooi gaf deze 3SA de concurrentie definitief de nekslag:

West, Benito Garozzo, startte ♡10 tegen 3SA van Zia (zuid). Toen in noord klein werd bijgespeeld, deed oost dat ook en Zia nam de heer. Zia, die in slag 1 een lichte aarzeling bespeurde bij oost, concludeerde daaruit dat de hartens 4-3 zaten. Hij vervolgde met ruiten naar de vrouw, maar was helemaal niet zo blij, toen die kaart hield. Had oost de heer opgehouden en hoopte hij dat Zia met ♠V zou oversteken om de ruitensnit te herhalen? In dat geval zouden de ruitens blokkeren. Zia vond aan tafel de enige speelwijze om zich te wapenen tegen alle slechte zitsels: ruitens 4-1, een hold up van ♦H, schoppen 4-2. Hij speelde in de tweede ruitenronde de boer! Pakken of zakken, het maakte voor west (of voor oost, mocht die in het bezit zijn van ♦H) allemaal niet meer uit, het contract was binnen.

    • Jan van Cleeff