De handschoenen van Zurbriggen

Hoog in de Zwitserse Alpen, in Saas-Almagell, beheerde de familie Zurbriggen het eenvoudige hotel Lärchenhof. Het was rond de kerstdagen in het jaar 1985. Zoon Pirmin herstelde thuis van een knie-operatie die noodzakelijk was na een zware val. Pirmin had enkele dagen eerder een kijkoperatie ondergaan en wachtte ongeduldig op de dag dat hij zijn rentree in het wereldbekercircuit kon maken. Pirmin, doorgaans de rust en vriendelijkheid zelve, was geprikkeld tijdens mijn bezoek. Hij wilde skiën – en dat zat er voorlopig niet in, dacht hij. Nauwelijks had ik het dorp verlaten of een Zwitserse krant maakte melding van een onverwachte snelle rentree van Zurbriggen. Zestien dagen na de kijkoperatie stond hij al op de ski's. Tijdens de eerste trainingswedstrijd was hij al de snelste. Korte tijd later tijdens het WK in Bormio werd hij kampioen op de afdaling en in de combinatie. Zurbriggen was een fenomenale skiër. Op Mount Allan, de berg buiten Calgary die vaak sneeuw verloor door de warme Chinook-wind, won Zurbriggen in 1988 de olympische titel op de afdaling en brons op de reuzenslalom. Zurbriggen werd viermaal wereldkampioen en won driemaal de algemene wereldbeker. Begin jaren negentig stopte hij. Nu is hij eigenaar van Apparthotel Zurbriggen in Zermatt en Hotel Zurbriggen in Saas-Almagell, luxueuzer dan het Lärchenhof in 1985.

Aflevering 35 in de serie over helden van deze eeuw.

    • Guus van Holland