COMPOTE VAN WIJNPRUIMEN

De meeste van de rode en blauwe pruimen die vanaf juni tot diep in de winter in Nederland verkrijgbaar zijn, hebben niet zo'n opwindende smaak. Vaak ontbeert het ze ook aan smaakrijk sap. Het beste wat je ermee kunt doen, is ze in de pan gooien en ze even opkoken tot een compote. Dan zijn ze zo verslavend lekker geworden dat je iedere dag wel pruimen wilt eten.

De vruchten kunnen na het opkoken ook uit hun sap worden geschept en gebruikt worden als vulling van een taartbodem van zoet korstdeeg. Bestrooi wel de taartbodem, alvorens de pruimen erop te leggen, met wat paneermeel of tarwe- of haverzemelen, zodat het deeg niet kan verweken tijdens het bakken.

Snijd van de uitgerolde deegresten smalle reepen en leg die kruislings over de pruimen. Bestrooi de taart na het bakken met wat suiker en serveer bij de taart het sap van de pruimencompote apart in een sauskom.

Bereiding: Snijd de pruimen overlangs in kwarten van de pit af. Snijd de citroen met schil en al in 2-3 stukken. Doe de pruimen in een ruime pan samen met suiker, rode wijn, kruidnagelen, het kaneelstokje en de stukken citroen. Breng alles aan de kook en laat de pruimen op een vrij laag vuur in de halfgesloten pan 15-20 minuten stoven, of tot ze botergaar zijn en vrij veel sap hebben vrijgegeven. Verwijder desnoods de stukken citroen, het kaneelstokje en de kruidnagelen.

Doe de pruimen samen met het sap over in een glazen schaal en laat de compote bekoelen tot hij lauw is of op kamertemperatuur. Maar naar mijn idee smaakt deze dieprode pruimtencompote optimaal als hij lauw is. Eet de compote zoals hij komt of serveer er roomkwark, fromage blanc, Griekse of Turkse yoghurt bij.

    • Florine Boucher