Bondscoach zet Oranje op scherp voor oefeninterland

Frank Rijkaard gebruikte gisteren het woord `cruciaal' in zijn bespiegelingen over de oefeninterland Nederland-België. Het duel dat vanavond in de Rotterdamse Kuip ook qua veiligheidsvoorzieningen een testcase zal zijn voor Euro 2000 ziet de bondscoach als een belangrijke gelegenheid om het geschonden imago van Oranje weer op te poetsen. Na één overwinning in negen wedstrijden is het Nederlands elftal hard toe aan een goed resultaat.

Vandaar dat Rijkaard zichzelf en Oranje op scherp heeft gezet. Intern, bij de spelers, en voor de buitenwacht. ,,Ik heb gehoord dat het stadion niet helemaal vol zal zijn'', aldus de voormalige sterspeler van AC Milan en Ajax. ,,Dat moeten we ons zelf aanrekenen. We dienen in deze wedstrijd het publiek weer te binden. We zullen wat moeten neerzetten. De term `vriendschappelijk voetbal' telt even niet. Ik verwacht van de spelers honderd procent inzet en concentratie.''

Dat lijkt makkelijker gezegd dan gedaan aan het begin van een zwaar najaar met veel Champions League-wedstrijden voor vrijwel alle internationals. Rijkaard: ,,Nu telt het belang van het Nederlands elftal. We zijn het aan onze stand verplicht wat te laten zien. Als je dat niet kan opbrengen met het oog op de clubbelangen...Ik kan me dat nauwelijks voorstellen.''

Rijkaard heeft nog zijn buik vol van de armzalige vertoning in Denemarken, waar Nederland vorige maand met 0-0 gelijkspeelde. Daar zou hij al flink uit z'n slof zijn geschoten tegen de spelers. In Noordwijk kwamen er de afgelopen dagen nog eens ,,intensieve gesprekken'' bij. ,,Ik merk nu een stukje gezonde spanning in de spelersgroep. Het besef bestaat dat er een prima prestatie geleverd moet worden. Dat is een logisch gevolg na al die matige resultaten. Denemarken was een drama. Niemand zal van deze wedstrijd een videoband in zijn kast willen hebben.''

Rijkaard realiseert zich dat de Belgen in dezelfde situatie verkeren. De ploeg van bondscoach Robert Waseige is nog meer gebrand op eerherstel na zes nederlagen (tegen Griekenland, Tsjechië, Bulgarije, Egypte, Roemenië en Finland), één gelijkspel (Peru) en slechts zeges op Cyprus en Zuid-Korea. ,,De wedstrijden tegen België zijn bovendien altijd lastig'', weet Rijkaard. ,,In welke samenstelling ze ook spelen. Dat heeft te maken met de sportieve rivaliteit tussen beide landen.''

Ten opzichte van het onderlinge oefenduel eerder deze week heeft Rijkaard in zijn basisteam Van Vossen en Winter laten vallen. Boudewijn Zenden, die in het B-team uitkwam, mag nu in plaats van rechts op zijn vertrouwde stek op de linkerflank spelen. Cocu, woensdag licht geblesseerd en in Kopenhagen linkshalf, staat centraal op het middenveld. Dat alles bij ontstentenis van de geblesseerde Clarence Seedorf. Met Ronald de Boer (,,hij wordt sterker en sterker'') op rechts stapt Rijkaard af van zijn uitgangspunt dat de flankspelers voor diepgang moeten zorgen.

Ondanks zijn oogaandoening is Edgar Davids na een schorsing weer terug in het Nederlands elftal. In een korte periode werd Davids twee keer uit het veld gestuurd. Rijkaard nam het gisteren op voor zijn vice-aanvoerder. ,,Ik heb uitvoerig gesproken met Edgar. Die rode kaarten ontstonden doordat hij twee keer op rechts, dus niet aan zijn kant, corrigerend moest optreden. De spelers die daar een taak hadden zijn hiervoor ook verantwoordelijk geweest. Het ligt niet aan Davids. Bij zijn club Juventus loopt hij ook niet elke week tegen een rode kaart op.''