Bondscoach Rijkaard?

Het Nederlands voetbal- elftal speelt vanavond een oefenduel tegen België. Hoe hard heeft bondscoach Frank Rijkaard een over- winning nodig na de magere serie van afgelopen jaar?

Rinus Michels, oud-bondscoach Nederlands elftal: ,,Natuurlijk is er voor Rijkaard een bepaalde druk om tegen België een goed resultaat te behalen. Maar laten we nu niet ál te veel waarde hechten aan de uitslag van een oefenduel. Deze wedstrijden zijn voor Rijkaard slechts interessant om spelers te testen. Uit ervaring weet ik dat voetballers zich moeilijk op kunnen laden voor oefenpotjes, dat maakt het werk er voor Rijkaard moeilijker op. Het is voor een bondscoach veel interessanter om kwalificatieduels te spelen, dan kun je ook conclusies verbinden aan de resultaten. Of Rijkaard nog genoeg krediet heeft? Voor de echte kenners heeft hij voldoende krediet. Helaas hebben de media geen kennis van zaken.''

Guy Thijs, oud-bondscoach België: ,,Het Nederlands elftal en België hebben een gemeenschappelijk probleem: in de aanloop naar Euro 2000 spelen ze slechts oefenduels. Dat is vervelend voor de bondscoaches Rijkaard en Waseige, zij kunnen vaak niet over hun beste spelers beschikken. Voor Nederland is een goed resultaat belangrijker dan voor België, want Robert Waseige is pas kort in functie. Oranje heeft onder Rijkaard inderdaad nog niet geweldig gespeeld, maar dat deed Frankrijk onder Aimé Jacquet ook niet in de aanloop naar het WK '98. Ach, voor een bondscoach blijft het resultaat van belang, ook als het slechts een oefenduel betreft. Nederland is qua spelerspotentieel klaar voor Euro 2000, België nog lang niet.''

Jean-Marie Pfaff, oud-doelman Belgisch elftal: ,,Rijkaard heeft een grote carrière als speler gehad, zo'n man moet toch genoeg krediet hebben? De internationals moeten het een grote eer vinden om onder Rijkaard te spelen. Nederland heeft slecht gespeeld in de oefenduels? In die wedstrijden worden geen prijzen verdeeld, daarom moeten aan de resultaten van Oranje onder Rijkaard geen conclusies worden verbonden. Ook in België hoeven we niet te wanhopen: de Rode Duivels spelen nu eenmaal nooit goed tegen kleine landen. Tegen de toppers komen we altijd uitstekend voor de dag. Tijdens Euro 2000 zal België dan ook goed presteren.''

George Knobel, oud-bondscoach Nederlands elftal: ,,Iedere trainer moet resultaten halen, Rijkaard dus ook. Zijn aanstelling vond ik opvallend. Rijkaard heeft geen ervaring als trainer, hij mist een hoop routine. Zijn selectiebeleid vind ik vreemd: óf hij wil veel experimenteren óf hij is helemaal de weg kwijt. Al die oefenduels zijn natuurlijk een crime, het zijn wedstrijden om des keizers baard. Bovendien sparen sommige internationals hun dure benen. Ik kan me uit mijn carrière als bondscoach een oefenduel in en tegen Joegoslavië herinneren. Vrijwel alle basisspelers hadden afgezegd. De spelers die overbleven namen gas terug, we verloren kansloos. Veel oefenduels zijn zinloos. Maar laten we wel wezen: als Nederland Europees kampioen wordt, is Rijkaard natuurlijk meteen een toptrainer.''

Eric Gerets, trainer PSV en oud-international België: ,,Het is altijd moeilijk oordelen over het werk van een bondscoach als je zelf nooit aanwezig bent geweest tijdens zijn trainingen en besprekingen. Voor Rijkaard geldt hetzelfde als voor alle andere trainers waar ook ter wereld: alleen de resultaten tellen. Het is niet terecht dat Rijkaard nu wordt afgerekend op de oefenduels die Oranje heeft gespeeld. Tijdens oefenwedstrijden kun je als trainer slechts experimenteren, dat is wat Rijkaard heeft gedaan. Bepalend is hoe hij op Euro 2000 presteert.''

Kees Rijvers, oud-bondscoach Nederlands elftal: ,,Nederland heeft al een tijdje niet gewonnen, tegen België mag er daarom best een positief resultaat geboekt worden. Zo vlak voor een groot toernooi neemt de spanning toch toe. Rijkaard kan alleen maar oefenduels spelen, maar in die wedstrijden kan hij geen ingespeeld team formeren. Ik had als bondscoach een gruwelijke hekel aan oefenduels, die verliepen vrijwel altijd rommelig. Ik heb geen idee wat de kwaliteiten van de trainer Rijkaard zijn, hij heeft namelijk nog geen belangrijke wedstrijd gespeeld. Hij hoeft eigenlijk maar aan één opdracht te voldoen: winnen.''

    • Marcel Abrahams