`Beroering over Argentijnse die prins strikte'

Een vliegramp overschaduwt in Argentinië het nieuws over Willem-Alexander en Maxima. De dagbladen beperken zich tot korte berichten over `de meest begerenswaardige single van Nederland'.

,,U bent Néderlandse'', zegt de buitenlandredactrice van het Argentijnse roddelblad Caras verheugd. ,,Vertelt u eens over uw prins en zijn novia.''

In Argentinië is de affaire-`Maxima' tot nu toe overschaduwd door het vliegtuigongeluk waarbij afgelopen dinsdag in Buenos Aires 64 doden vielen. In de roddelbladen is in elk geval nog niets verschenen over de Argentijnse die het hart van kroonprins Willem-Alexander op hol gebracht zou hebben. De dagbladen beperken zich tot berichten op de society-pagina. Daarbij gaat het vooral over de beroering die de romance tussen prins Guillermo-Alejandro en de Argentijnse Maxima Zorreguieta in Nederland heeft opgewekt: ,,Holland bediscussieert de liefde van zijn kroonprins'', en ,,De Argentijnse die een prins strikte, ligt op ieders lippen.''

In een van de eerste berichten in het serieuze dagblad Clarín wordt gesproken over prins Willem-Alexander als ,,meest begerenswaardige single van Nederland''. Met een knipoog citeert het blad de Nederlandse boulevardbladen. Die zouden hebben gemeld dat de kroonprins ,,heel gedeprimeerd'' was, sinds hij onder druk van van zijn moeder in september zijn relatie verbrak met Emily Bremers. ,,Totdat de Argentijnse aan de horizon verscheen.''

Over Maxima Zorreguieta zelf schrijven de Argentijnse kranten simpelweg de Nederlandse pers over. Haar studie economie in New York en haar blonde haren. Het wordt grootmoedig toegeschreven aan het speurwerk van de Nederlanders. Zoals ook de onthulling van de naam van haar omstreden vader, Jorge Zorreguieta, die onder de militaire dictatuur staatssecretaris van landbouw was, geheel op conto van de Nederlandse pers wordt gezet.

Verbaasd meldt Clarín dat er journalisten ,,speciaal naar Buenos Aires zijn gereisd om zich met het onderwerp bezig te houden''. Eén van die Nederlandse journalisten vertrouwde het blad toe: ,,Jullie hebben geen idee wat een opschudding deze liefde in Nederland heeft veroorzaakt.''

Donderdag meldde Clarín dat ,,nu ook het Nederlandse parlement de nieuwe liefde van de kroonprins bediscussieert.'' De Argentijnse lezer wordt uitgelegd hoe ,,zaken van het hart'' van de troonsopvolger in Nederland ter goedkeuring aan parlement en regering moet worden voorgelegd. ,,Aldus besteedden de afgevaardigen een groot deel van de dag aan het bediscussiëren van de nieuwe vriendschap van hun kroonprins'', schrijft Clarín. De linkse partijen in het parlement zouden hebben geëist dat Maxima zich distantieert van de militaire dictatuur. ,,Eerst moet duidelijk zijn dat ze van hoofd tot voeten een democrate is'', luidde de verklaring van SP-afgevaardige Jan Marijnissen in de Argentijnse pers.

,,Een koning waardig?'', is de kop van het enige nieuwsbericht dat er in buurland Brazilië over de kwestie verscheen. In het artikeltje wordt uitgelegd dat de mensen in het kleine landje bij de zee ,,zich grote zorgen maken over de ondemocratische afstamming van de mogelijke nieuwe koningsvrouw''. De zorg zou zo groot zijn dat verliefde prins er zelfs met de premier van het land, ene ,,Kim Wok'' over moest praten. Volgens dit bericht waren er gelukkig ook bladen in Nederland die de ongerustheid over de banden van de jongedame met het militaire regime relativeerden. Was de grootvader van de prins zelf niet betrokken geweest bij een smeergeldschandaal met militaire vliegetuigen? En is zijn eigen moeder, koningin Beatrix niet met de Duitser Claus getrouwd? ,,Een man die lid is geweest van het leger van een vijandige natie.''