Banengroei stimuleert Wall Street

De werkgelegenheid in de Verenigde Staten is in de afgelopen maand minder snel gegroeid dan verwacht. Omdat beleggers vreesden voor oververhitting van de economie reageerden zij gisteren op de Amerikaanse effectenbeurs enthousiast op dit nieuws.

Een groei van het aantal arbeidsplaatsen met 124.000 in augustus resulteerde in een matige daling van het werkloosheidspercentage van 4,3 naar 4,2 procent. De matige banengroei in de maand augustus verlaagt de kans op een spoedige renteverhoging door de Federal Reserve, het Amerikaanse stelsel van centrale banken. Dat is goed nieuws voor beleggers. Het Dow-Jones koersgemiddelde van belangrijkste aandelen sloot gisteren dan ook 235,24 punten (2,17 procent) hoger op 11.087,45.

Het maandelijks werkgelegenheidsrapport bevat vier componenten in aflopend belang: de banengroei, de gemiddelde uurloonstijging, het werkloosheidspercentage en de duur van de gemiddelde werkweek. Beleggers hechten minder belang aan de krapte op de arbeidsmarkt die blijkt uit het werkloosheidspercentage van 4,2. Ook de langere werkweek – meer overuren, dus krapte – legde niet veel gewicht in de schaal.

In het licht van de cijfers veronderstellen veel analisten dat de rente, die nu op 5,25 procent staat, in oktober niet omhoog zal gaan. ,,Het werkgelegenheidsrapport is misschien net goed genoeg om de `Fed' van actie te weerhouden'', aldus Bruce Steinberg, econoom bij zakenbank Merrill Lynch, in een reactie.

De gemiddelde uurloonstijging bedroeg in augustus slechts 0,2 procent, terwijl was gerekend op een stijging van 0,3 procent, wat het twaalfmaandsgemiddelde op het laagste niveau in drie jaar brengt. Steinberg van Merrill Lynch: ,,Er is geen zichtbare loonkostendruk in de Amerikaanse economie.''

Of de rente in oktober omhooggaat blijft de vraag maar economen kijken ook al vooruit naar november. Sommige analisten menen dat, als een renteverhoging in oktober uitblijft, er de rest van het jaar weinig nieuwe kansen zijn voor de Federal Reserve. Die zou in de laatste maanden van het jaar met renteverhogingen voorzichtig moeten zijn. Een mogelijk tekort aan liquide middelen in verband met het millenniumcomputerprobleem zou erdoor verergerd kunnen worden.