Akkoord Israel en Palestijnen

De tussenkomst van de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Madeleine Albright, heeft gisteravond geleid tot een Israelisch-Palestijns akkoord ter uitvoering van een geamendeerde versie van het vorig jaar gesloten akkoord van Wye Plantation.

Israels premier Ehud Barak en de Palestijnse leider Yasser Arafat zullen vanavond in de Egyptische badplaats Sjarm-el-Sjeich de nieuwe overeenkomst tekenen in aanwezigheid van de Egyptische president, Hosni Mubarak, en minister Albright. De laatste obstakels op weg naar een nieuwe doorbraak in het Israelisch-Palestijnse conflict werden gisteravond overwonnen tijdens een onderhoud tussen minister Albright en Arafat in Gaza.

Barak is ook in de dramatische eindfase van de Amerikaanse bemiddeling niet geweken voor Palestijnse druk om meer dan 356 Palestijnse politieke gevangenen vrij te laten. De Palestijnen eisten de vrijlating van 400 gevangenen, onder wie Palestijnen die bij aanslagen waren betrokken. Arafat ging gisteren uiteindelijk door de knieën.

,,Er is een akkoord'', zei de Palestijnse minister Nabil Shaath toen hij de kamer waar Albright en Arafat onderhandelden even verliet. ,,Er is een nieuw vredestijdperk begonnen.'' Premier Barak feliciteerde gisteravond de Palestijnse leider Arafat met de nieuwe overeenkomst, nadat deze hem van de doorbraak telefonisch op de hoogte had gesteld.

Volgens het gisteren gesloten akkoord krijgen de Palestijnen in drie fases de controle over veertig procent van de Westelijke Jordaanoever. Barak en Arafat zijn het erover eens geworden dat dit ambitieuze doel binnen een jaar na het begin van de spoedig te beginnen intensieve onderhandelingen moet worden bereikt.

De Palestijnen kunnen volgens het nieuwe Israelisch-Palestijnse akkoord beginnen met de bouw van de haven in Gaza en krijgen de beschikking over twee routes waardoor zij zich, via Israel, vrij kunnen bewegen tussen Gaza en de Westelijke Jordaanoever.

De Likud-premier Benjamin Netanyahu die het Wye-akkoord vorig jaar oktober na een intensieve bemiddeling van de Amerikaanse president Bill Clinton tekende, bevroor het akkoord na de overdracht van een klein stuk land bij Jenin aan de Palestijnen. Na zijn verkiezingszege in mei dit jaar stelde Barak de Palestijnen voor de keus om de overeenkomst van Wye volgens de letter uit te voeren of met een geamendeerde versie in te stemmen. Volgens Barak is de nieuwe versie beter, omdat die uitzicht biedt op een permanente oplossing. Tegen de twintig Israelische nederzettingen zullen bij uitvoering van het nieuwe akkoord binnen of bij Palestijns gebied komen te liggen. Ariel Sharon, de nieuwe leider van de Likud-oppositie, omschreef het akkoord gisteravond als ,,slecht voor Israel''.

    • Salomon Bouman