Aanklager in zaak Jeltsin weggewerkt

Grigori Tsjoeglazov, de Russische aanklager die omkoopschandalen in het Kremlin onderzoekt waarbij de familie-Jeltsin betrokken is, is weggepromoveerd tot naaste adviseur van de procureur-generaal.

De aanklager onderzocht beschuldigingen dat het Zwitsers aannemersbedrijf Mabetex steekpenningen heeft betaald om een zeer lucratieve opknapbeurt van de Kremlin-gebouwen in de wacht te slepen. De Italiaanse krant Corriera della Sera berichtte vorige maand dat Zwitserse onderzoekers bij Mabetex creditcards op naam van Jeltsin, zijn vrouw en zijn dochters hebben aangetroffen. Op de bijbehorende rekening zou één miljoen dollar zijn gestort. Vooral de dochters zouden druk aan het winkelen zijn geslagen.

Tsjoeglazov zei gisteren dat zijn promotie het onderzoek zal schaden. Hij wilde deze week naar Zwitserland reizen voor overleg met zijn Zwitserse ambtsgenoten. Zijn superieuren zouden Tsjoeglazov hebben gezegd thuis te blijven ,,om reiskosten te besparen''. Vervolgens werd hij weggepromoveerd. In zijn nieuwe functie kan hij verdachten niet meer in staat van beschuldiging stellen. ,,Ik zat in de frontlinie. Nu zit ik in de achterhoede'', lichtte Tsjoeglazov gisteren toe. ,,Maar iedereen weet waarom ik ben weggestuurd.''

Het is niet de eerste personele wisseling binnen het openbaar ministerie van Moskou sinds het omkoopschandaal in februari in het nieuws kwam. Eerder ontsloeg Jeltsin procureur-generaal Juri Skoeratov nadat een tv-zender een filmpje liet zien van twee prostituees en een man die vagelijk op hem leek. De Doema weigert dat ontslag te aanvaarden. Skoeratov erkende gisteren voor het eerst openlijk dat de familie-Jeltsin bij de steekpenningenzaak is betrokken.

De opvolger van Skoeratov, Joeri Tsjaika, werd vorige maand overgeplaatst. Volgens de huidige procureur-generaal, Vladimir Oestinov, zal Tsjoeglazov een zeer prominente rol blijven spelen in het Kremlin-onderzoek. Een andere aanklager, Nikolai Volkov, reisde gisteren wel naar Zwitserland. Daar had hij naar eigen zeggen ,,zeer productieve en interessante gesprekken''. Volkov heeft volgens Tsjoeglazov nooit iets te maken gehad met de affaire.

Beghet Pacolli, de eigenaar van het bedrijf Mabetex, kondigde gisteren juridische stappen aan tegen Rusland omdat hij geen geld meer krijgt voor het verrichte werk. Rusland is Mabetex volgens Pavel Borodin, die is belast met het onroerend goed van het Kremlin, nog 300 miljoen dollar schuldig. Pacolli, een tot Zwitser genaturaliseerde Kosovo-Albanees, ontkende steekpenningen te hebben betaald.

Het Kremlin-schandaal speelt al sinds februari, maar staat weer extra in de aandacht door de recente onthulling dat via de Amerikaanse Bank of New York tientallen miljarden dollars aan buitenlandse leningen zijn weggesluisd. Jeltsin wuift alle beschuldigingen weg als laster. (AP, Reuters)