`VS willen Rusland zwart maken'

Moskou is in woede ontstoken over de aanhoudende stroom berichten over de verdwijning van miljarden dollars uit Rusland via The Bank of New York. Na aanvankelijk laconiek te hebben gereageerd stellen regering en media nu unaniem dat de affaire is verzonnen om Rusland in een kwaad daglicht te stellen.

President Jeltsin heeft de kwestie vanmorgen besproken met het hoofd van de staatsveiligheidsdienst FSB. Volgens de FSB-chef betreft het ,,een politieke affaire, verbonden met de Amerikaanse verkiezingen''. Hij zal wel zijn medewerkers naar New York sturen ,,in verband met dit zogenaamde schandaal''.

Het FBI-onderzoek naar een handvol verdachte bankrekeningen, waarop tussen oktober 1998 en maart dit jaar 4,2 miljard dollar uit Rusland blijkt te zijn overgemaakt, gaat intussen gewoon door. Donderdag is een tweede employee van de respectabele Bank of New York ontslagen, omdat zij zou hebben geweigerd aan het onderzoek mee te werken.

Rusland ontkent dat er overheidsgeld of IMF-krediet, zoals de Amerikaanse pers beweert, via New York zou zijn geroofd. Moskou is vooral kwaad op de Amerikaanse minister van Financiën, Lawrence Summers, die woensdag verklaarde dat Rusland geen nieuw IMF-geld hoeft te verwachten zolang niet duidelijk is wat er met het vorige is gebeurd. Het IMF zelf heeft die bewering afgezwakt, maar de roebel reageerde niettemin met een scherpe duikeling. De vrees is dat een zwaarbevochten IMF-lening van 640 miljoen dollar, aangekondigd voor deze maand, voorlopig niet loskomt. Het IMF ligt zwaar onder vuur wegens de 22 miljard dollar die het sinds 1992 aan Jeltsin en zijn hervormers heeft toevertrouwd. Van de creatie van een transparante markt-economie is niet veel terecht gekomen. En nu is Rusland de grootste debiteur van het IMF.

Russische kranten die in handen zijn van twee van 's lands meest invloedrijke zakentycoons - die allebei in verband met de witwasaffaire zijn genoemd - hebben een frontale aanval geopend op ,,de herleving van het McCarthy-isme''.

De Izvestija meent dat het Westen een nieuw IJzeren Gordijn aan het neerlaten is. De dreiging om de IMF-geldkraan dicht te draaien ,,is mogelijk een eerste stap op weg naar de uitsluiting van Rusland'', aldus een kop op de voorpagina. De machtige industrieel Vladimir Potanin, tevens eigenaar van Izvestija, heeft in het verleden als vice-premier een dubieuze rol gespeeld bij de verdeling van Russisch staatseigendom onder een handvol oligarchen, waaronder hijzelf.