Vrede getekend binnen EU

De gespannen sfeer tussen het Europees Parlement en de nieuwe Europese Commissie van Romano Prodi die eergisteren tijdens de hoorzittingen met kandidaat-commissarissen was ontstaan, is weggeëbd.

De zware kritiek van het parlement op de Belgische socialistische kandidaat Philippe Busquin is gisteren in een schriftelijk verslag van diens hoorzitting milder uitgevallen dan mondeling was gebeurd. En de grootste fractie in het parlement, de conservatief/christen-democratische EVP, eist niet meer van Prodi dat er aan het einde van het jaar een tweede keer over de Commissie gestemd wordt.

Over Busquin heeft de Spaanse socialist Carlos Westendorp geschreven dat er in het parlement evenveel voor- als tegenstanders waren. Eerder heette het dat een meerderheid Busquin ongeschikt vond.

Na hoorzittingen met kandidaat-Eurocommissarissen stemmen Europarlementariërs niet, maar onderhandelen zij over de inhoud van het schriftelijk verslag.

Nadat woensdag de eerste mondelinge conclusies waren getrokken, is gisteren de hele dag verder onderhandeld. Volgens de Belgische Europarlementariër Bart Staes (groenen) oefende de Belgische regering daarbij druk uit op de betrokken parlementariërs.

Premier Guy Verhofstadt heeft gistermiddag gezegd dat Busquin gewoon de Belgische kandidaat-commissaris blijft.

Voor de Europese Volkspartij was de aanval op Busquin een revanche na de socialistische kritiek maandag op de Spaanse conservatieve kandidaat-Eurocommissaris Loyola de Palacio.

De Franse socialistische kandidaat-Eurocommissaris Pascal Lamy had daarna gisteren een moeiteloze ondervraging.

De EVP zag geheel af van het aangekondigde kritische verhoor van de ex-kabinetchef van Jacques Delors, een voormalige voorzitter van de Europese Commissie. Lamy behoefde zich daarom niet te verantwoorden voor eventuele betrokkenheid bij schandalen uit die tijd, en maakte indruk met uiteenzettingen over de internationale handel.

De spanning tussen de Commissie en het parlement nam verder af toen bekend werd dat de EVP haar eis inslikte dat het parlement na een stemming over de Commissie Prodi op 15 september, in december opnieuw een oordeel over de ploeg Eurocommissarissen zou moeten geven en hoorzittingen zou moeten houden.

Prodi liet weten dit niet te zullen aanvaarden. Hij wil niet dat het parlement hem deze maand slechts het groene licht geeft tot het einde van dit jaar (het einde van het mandaat van de afgelopen voorjaar vervroegd afgetreden Commissie Santer) en zijn ploeg daarna nog eens apart beoordeelt voor de periode tot eind 2004. Gisteren zei EVP-fractievoorzitter Hans-Gert Pöttering na een uitgebreid telefoongesprek met Prodi, dat er sprake was van een misverstand. Zijn fractie had slechts het juridische belang van twee stemmingen over de nieuwe Commissie onderstreept.

Pöttering zei dat het mogelijk is om het geschil met Prodi op te lossen door op 15 september in het Europees Parlement binnen enkele minuten twee keer over de nieuwe Europese Commissie te stemmen, de eerste keer voor de periode tot het einde van dit jaar en de tweede keer voor het tijdvak vanaf 1 januari 2000 tot eind 2004. Prodi liet gisteravond weten dat daarover met hem te praten valt.

    • Ben van der Velden