Uitzender Unique boekt meer winst

Uitzendbureau Unique International heeft de winst in het eerste halfjaar met 29 procent opgevoerd tot 29,2 miljoen gulden. De omzet, 452 miljoen, steeg in dezelfde periode met 24 procent.

De autonome groei bedroeg 9 procent. De rest van de stijging is toe te schrijven aan een reeks kleine overnames, waaronder die van uitzendbureaus Ad Rem en Capacity. Ook de resultaten van telemarketingbedrijf Telecom Direct en bouwkundig adviesbureau AIP, beide vorig jaar ingelijfd, telden voor het eerst mee.

Unique hoopt in de toekomst verder te groeien door overnames. De relatief kleine speler op de uitzendmarkt is tot nu toe zelf uit handen gebleven van de grote ketens, die voortdurend kleine branchegenoten opslokken. Een woordvoerder van Unique sluit een overname van het in Almere gevestigde bedrijf op termijn niet uit, maar verwacht die niet op korte termijn. ,,Wij houden dat voorlopig liever af, maar je weet natuurlijk nooit hoe dat zich in de toekomst ontwikkelt. Als een overname voor beide partijen toegevoegde waarde met zich meebrengt, staan wij daar voor open.''De laatste jaren is Unique vooral zelf op overnamepad. De laatste aanwinsten zijn het Noord-Hollandse Topmen Groe, dat vooral in de energiesector werkt, de in Antwerpen gevestigde IT-specialist Lemmens Consulting en het Haagse Job-In, dat anderstalig kantoorpersoneel aan internationale bedrijven uitzendt en detacheert.

Branchegenoot Brunel, actief in uitzenden en detacheren van IT-specialisten en ingenieurs, maakte eerder deze week een koersval. Reden was dat de winststijging (16,5 procent) veel lager uitviel dan verwacht. Brunel verkeek zich vooral op de energiesector, waar de resultaten tegenvielen.

Hoewel Unique daar ook actief is, verwacht de woordvoerder niet Brunel achterna te gaan. ,,Wij zijn toch vooral op andere markten actief, 60 procent van onze omzet komt uit uitzendwerk in het midden- en kleinbedrijf.'' Unique zegt ook nog niets gemerkt te hebben van achteruitgang in de gespecialiseerde sectoren. ,,Wij zien hoofdzakelijk groei.''