UIT HET LOOD

Twee biografieën over topman Vinken

Voormalig Reed Elsevier-topman Pierre Vinken wordt dubbel gebiografeerd. Zelf maakt hij een boek met Paul Frentrop, voormalig redacteur van NRC Handelsblad, en de journalisten Philip de Wit en Raymond Vermeulen werken aan een biografie die moet verschijnen bij de Nijmeegse uitgeverij SUN.

Het boek van De Wit en Vermeulen gaat volgens SUN over de grote uitgeversconcerns Reed Elsevier en Wolters Kluwer, `de opkomst, de concurrentie en de twee fusiepogingen', maar heeft de vorm van een biografie over Vinken. ``De uitgever is het belangrijkste, al worden ook zaken als zijn huwelijk wel genoemd'', zegt Philip de Wit. ``We willen een beeld geven van de ontwikkeling van de uitgeverssector en Pierre Vinken heeft daar een zwaar stempel op gedrukt. Zijn leven is de rode draad in het boek. Ons staat een corporate biography voor ogen.'' Voorjaar 2000 moet die in de winkel liggen. Volgens uitgever Wilfred Uitterhoeve is Vinken inmiddels op de hoogte van het project. ``Hij vindt het niet leuk, maar ik geloof niet dat hij erover in paniek is. Het manuscript wil hij waarschijnljk wel becommentariëren.'' Interviews geeft Vinken zelden of nooit.

Het boek van Paul Frentrop, die inmiddels leiding geeft aan een adviesbureau, wordt een geautoriseerde biografie. Vinken werkt er actief aan mee. ``We gaan samen een boek maken'', zegt de auteur, die verder weinig over het project kwijt wil. ``Het is een gezamenlijk initiatief. Wie van ons het eerst met het idee kwam, is bij een dergelijk project niet goed te zeggen. Het schrijven van biografieën is mijn vak niet, dus ik durf niet te voorspellen wat er uiteindelijk gebeurt. Ik weet alleen dat als het iets wordt, het iets leuks wordt.'' Waarschijnlijk verschijnt het boek bij uitgeverij Prometheus, maar ook dat is volgens Frentrop nog niet zeker.

Ook Mulisch op Internet

Na onder anderen Marcel Möring, Tim Krabbé, Arnon Grunberg, P.F. Thomése, Jeroen Brouwers, Karin Spaink krijgt nu ook de schrijver Harry Mulisch een eigen website. Zijn uitgever, de Bezige Bij, wil de internetpagina's komend voorjaar presenteren bij het begin van de Boekenweek. Dan publiceert Mulisch' hand het eerste boekenweekgeschenk van het derde millennium.

Volgens Suzanne Holzer van de uitgeverij is het idee voor de website van de Bezige Bij, maar was de auteur dadelijk enthousiast. Mulisch heeft de titel van zijn virtuele woning, Het Nieuwe Lichaam, zelf bedacht. Bovendien heeft hij verschillende zaken uit zijn privé-archief ter beschikking gesteld voor de site. ``Er is een aantal bijzondere en ontroerende foto's, onder andere uit Mulisch' jeugd.'' Ook zullen enkele documenten uit Mulisch' leven openbaar gemaakt worden, al weet Holzer nog niet precies welke dat zullen zijn. Ongepubliceerd proza zullen de bezoekers van www.mulisch.nl echter weinig aantreffen. Wel verschijnen de webpagina's wegens Mulisch' internationale faam ook in het Engels en het Duits.

Om de samenhang in het oeuvre van Mulisch duidelijk voor het voetlicht te brengen, wordt de bezoeker aan de hand van de belangrijkste thema's uit het werk van het ene boek naar het andere geleid. Die thema's zijn Familie, Oorlog, Politiek, Het goddelijke, Techniek en de Muze.

Het beginpunt van de website is de bestseller De ontdekking van de hemel. Die wordt verbonden met de andere zeventig boeken waarvan fragmenten zijn opgenomen. Zo leidt het thema `Techniek en wetenschap' de surfer naar fragmenten uit onder andere Het stenen bruidsbed, De compositie van de wereld, Ik, Bubanik, De zuilen van Hercules en De Aanslag. Dat boek staat via het thema `Familie' weer in verbinding met Mijn getijdenboek. Zo blijken alle werken met elkaar samen te hangen.

Utrechtse dichters vechtend de eeuw uit

Volgende week vrijdag beleeft Utrecht de primeur van een nieuw literair sportevenement: de `literaire freefight'. De organiserende stichting Singel Singel Schrijfmasjien brengt dichters uit Utrecht, Groningen en Den Haag tegen elkaar in de ring om zo uit te maken welke stad de beste schrijvers van het land heeft.

De wedstrijd is een vervolg op het eerste Utrechtse schrijversgala dat vorig jaar werd gehouden. ``Daar hebben we Utrecht uitgeroepen tot de leukste schrijversstad van Nederland'', zegt organisator Lieke Timmermans. ``Dat was vooral bedoeld om te ageren tegen Amsterdam, maar dankzij die arrogantie zijn we nu uitgedaagd door jonge schrijvers uit andere steden.'' De avond vindt plaats op 9 september 1999 omdat `dan toch alle computers en tekstverwerkers uitvallen en schrijvers dus niets te doen hebben. Onder andere Adriaan Bontebal, Manon Uphoff, Pierre Wind en de rappende punkdichter Boozy hebben toegezegd te zullen komen.

Hoewel er in een free fight traditioneel geen regels zijn, is het de bedoeling dat de strijdende dichters zich slechts met elkaar meten door de voordracht van hun poëzie. Na de optredens van drie dichters van de diverse teams zal met behulp van een applausmeter worden bepaald wie het meest in de smaak valt bij het publiek. De winnende stad krijgt de Singel Singel Schrijftrofee.

Hoewel de publieksjurering thuisteam Utrecht zonder meer favoriet maakt voor de zege, zijn de Groningen vertegenwoordigende Dichters uit Epibreben vol vertrouwen. ``Een van de collega's bereidt zich voor in de Ardennen'', aldus voorman Bart FM Droog. ``Zelf lees ik werk van honderd Nederlandse dichters ter inspiratie. Voor de poëzie maakt het niet veel uit of er in wedstrijdverband opgetreden wordt, als we niet winnen, bereiden we ons gewoon voor op het volgende optreden.'' Hij is trots zijn woonplaats te mogen vertegenwoordigen. ``Wij zijn zo Gronings als Groningen maar kan zijn.''

Lieke Timmermans weet nog niet of de free fight een traditie zal worden. ``We zijn nog aan het bepalen wat we in de toekomst zullen doen. Met onze activiteiten willen we in ieder geval duidelijk maken dat literatuur niet alleen in bibliotheken en leeskringen thuishoort.'' Inmiddels is er bij Singel Singel Schrijfmasjien al een uitnodiging binnen voor een nieuw dichtgevecht: uit Amsterdam.

    • Arjen Fortuin