Speculaties rond ING-CCF houden aan

In de Franse pers wordt aanhoudend gespeculeerd over plannen van ING om de Franse bank Credit Commercial de France (CCF) in te lijven. Gisteren steeg de beurskoers van CCF naar een record op het gerucht dat de Belgische bank KBC (Kredietbank en Cera) haar aandeel aan ING zou hebben verkocht, waardoor ING meer dan een derde van de aandelen in handen zou hebben.

Een woordvoerder van ING wilde geen commentaar geven op de aanhoudende geruchtenstroom. Mede door de vele berichten in de markt steeg het aandeel CCF gisteren verder op de Parijse beursvloer (plus 2,5 procent).

ING heeft het belang in CCF de laatste maanden kunnen uitbreiden tot 18,6 procent. De Franse krant La Tribune meldt dat volgens niet met name genoemde bronnen uit de bankwereld dat ING via zijn op Europa gerichte aandelenfondsen op nog eens tien procent zou kunnen rekenen. De andere grootaandeelhouders in CCF zijn KBC (17,5 procent) en Swiss Life (14,6 procent, met meer stemrecht: 19,4 procent). KBC en Swiss Life hebben overigens ontkend dat zij van hun aandelen afstand willen doen.

Credit Commercial de France zelf heeft geen commentaar. Bij eerdere gelegenheden heeft de bank steeds zijn voortgaande ambitie zelfstandig te blijven geuit. Intussen is de beurskapitalisatie sterk opgelopen. Bij de huidige koers van ongeveer 125 euro kost de bank drie keer zijn eigen vermogen van 3 miljard euro.

Bestuursvoorzitter Godfried van der Lugt ging vorige week, tijdens de presentatie van de halfjaarcijfers, uitgebreid in op de relatie met CCF, die hij als commissaris bij deze bank goed kent. Grootste probleem volgens hem is de prijs van de bank die ING niet bereid zou zijn om te betalen. Daarom is het concern gestopt met het vergroten van het belang in CCF.

Daar staat tegenover dat het Nederlandse concern een unieke positie in het Europese landschap zou krijgen op het moment dat ING zowel een grote rol speelt in de Benelux (via BBL), Duitsland (BHF) en Frankrijk.

Behalve ING heeft ook ABN Amro pogingen gedaan om actief te worden op de Franse markt. Twee jaar geleden trachtte de bank via een veiling in bezit te komen van de spaarbank CIC, maar dat mislukte.