Smoezen

Wat zullen ze gelachen hebben, die ondernemers. Denkt de FNV nu werkelijk dat de heren directeuren de komende jaren genoegen nemen met een CAO-verhoginkje van een paar procent? Welnee. VNO-NCW heeft alleen toegezegd dat wanneer het salaris van de top sneller stijgt dan in de rest van de toko, daar een goede reden voor moet zijn. Gelukkig is dezelfde ondernemersclub er in geslaagd om publicatie van de salarissen in het jaarverslag tegen te houden, dus dat wordt volgend jaar goed zoeken naar de cijfers.

Terwijl de FNV-vertegenwoordiger zijn overwinning woensdagavond met een van de journalisten besprak, liet zijn tegenspeler in een gesprek met andere media al een paar goede redenen voor extra salarisverhoging de revue passeren. Nee, wanneer de continuïteit van het bedrijf in gevaar komt, moet het chequeboek vanzelfsprekend worden getrokken. En ja, de internationale markt trekt natuurlijk wel aan onze topmensen. Desnoods halen we de stijging van de greenfee op de golfbanen erbij, zag je hem denken.

Ahold-president Cees van der Hoeven kon gisteren nauwelijks zijn lachen houden toen zijn mening werd gevraagd over het compromis met de bonden. ,,Ik slaap er geen nacht minder om'', zei hij besmuikt. En om niet de indruk te wekken dat bij Ahold deze afspraak aan de laars wordt gelapt voegde hij tactisch toe dat ,,ik al een prima salaris heb''. Menig ondernemer zal het standpunt van Van der Hoeven beamen. In vergelijking met de optiewinsten is het loon hoogstens een leuk extraatje. Laat het VNO-NCW die opties nu net `maatschappelijk aanvaardbaar' hebben gemaakt.

    • Erik van der Walle