Scheepvaart Waal krijgt nieuwe radar

Het scheepvaartverkeer op de Waal kan de komende jaren met 20 procent groeien door een nieuw verkeerbegeleidend systeem (VTS), dat Rijkswaterstaat gisteren bij Lobith in gebruik heeft genomen. Op dit moment varen er jaarlijks ongeveer 165.000 schepen over de Waal. Het VTS is ontwikkeld door het Apeldoornse bedrijf HITT, ontstaan uit de vroegere divisie civiele systemen van Hollandse Signaalapparaten. HITT maakt uitsluitend controleapparatuur voor lucht- en scheepvaart. Het ruim 6 miljoen gulden kostende radarsysteem langs de Waal bestaat uit een verkeerscentrale in de Waalhaven bij Nijmegen, vijf onbemande radarposten bij Lent, Ooy, Erlecom, Doornenburg en Pannerdensche Kop en drie marifoonposten. Via de radar is veel beter zicht op de gevaarlijke en nauwe Waalbochten mogelijk, zodat het scheepvaartverkeer beter kan doorstromen. (ANP)