Ramsj

Diana Souhami: The Trials of Radclyffe Hall. Gebonden, Weidenfeld & Nicolson 1998, van ƒ78,- voor ƒ24,95. Het Martyrium Amsterdam.

Biografie van de excentrieke Britse schrijfster Radclyffe Hall die in 1928 Engeland schokte met The Well of Loneliness, een openhartige roman over lesbische liefde. Tot haar achttiende was ze arm maar toen erfde ze honderdduizend pond. Ze droeg mannenkleren, rookte pijp en schreef verhalen en gedichten die ook Virginia Woolf en Vita Sackville-West te ver gingen. Biografie maakt gedegen indruk.

Marcellus Emants: Een nagelaten bekentenis. Paperback, Prometheus 1994, van ƒ29,90 voor ƒ9,95.

Het Martyrium Amsterdam.

Een nagelaten bekentenis wordt beschouwd als het voornaamste werk van Emants. Het boek, dat gaat over een man die zijn vrouw vergiftigt, verscheen oorspronkelijk in 1894. Spelling en typografie werden voor deze uitgave gemoderniseerd en Ton Anbeek schreef een korte inleiding. Het boek maakt deel uit van de reeks Nederlandse klassieken van Prometheus, samen met o.a. Hadewijchs Visioenen, dat eveneens is afgeprijsd tot ƒ9,95.

Edward Timms: Karl Kraus. Paperback, Yale University Press 1989, van ƒ65,35 voor ƒ19,50.

Boekhandel Roelants Nijmegen.

Lovend ontvangen studie over leven en werk van de Oostenrijkse schrijver, criticus, journalist en acteur Karl Kraus (1874-1936). Timms legt vooral nadruk op de politieke standpunten van Kraus. Hij was o.a. redacteur van het tijdschrift Die Fackel, dat hij decennialang zelf volschreef. Zijn meedogenloos ontmaskerende stijl maakte hem beroemd en gevreesd. Met noten.

Ian McEwan: Enduring Love. Paperback, Softback Preview 1997, van ƒ34,05 voor ƒ12,50.

Het Martyrium Amsterdam.

De romans van de Britse schrijver Ian McEwan worden gekenmerkt door virtuoos taalgebruik, zwarte humor en een horrorachtige visie op instituties als huwelijk en familie – aldus de Winkler Prins. Enduring Love werd bij verschijnen beschouwd als zijn beste boek en begint met een ongeluk met een luchtballon.

Abram de Swaan: Blijven kijken. Paperback, Meulenhoff 1997, van ƒ36,90 voor ƒ12,50. Steven Sterk Utrecht.

`Als omstanders zich geschrokken of gegeneerd afwenden van een vechtpartij, van dronkemanslol of een vrijage, blijft De Swaan nog even kijken wat er nu eigenlijk gebeurt. Hij noteert exact wat daar voorvalt, hoe mensen in en aan elkaar zitten en hoe hij daar zelf door wordt geraakt.' Aldus de achterflap bij deze bundeling van korte columns en stukjes die De Swaan her en der schreef.

Abd ar-Rahmaan Moenief: Verhaal van een stad. Gebonden, De Geus 1994, van ƒ49,90 voor ƒ12,50

Steven Sterk Utrecht.

Roman die speelt in Amman in Jordanië in de jaren veertig. Moenief volgt de ontwikkelingen van de stad via de belevenissen van een jongen en diens grootmoeder. Van een groot dorp groeit Amman uit tot een echte hoofdstad. Moenief wordt tot een van de belangrijkste hedendaagse Arabische schrijvers gerekend. Met een verklarende woordenlijst.

Ron van der Meer en Ron Fisher: The Earth Pack. Gebonden, National Geographic Society, van ƒ86,00 voor ƒ29,95. De boekenmarkt Den Haag.

Uitklapboeken zijn een zeldzaamheid in de ramsj, maar dit boek is wel heel uitzonderlijk want er zitten ook nog een cassettebandje bij en allerlei uitneembare, beweegbare delen. Het boek behandelt in acht bladen vele natuurrampen, zoals tornado's, aardbevingen, vulkaanuitbarstingen, overstromingen, lawines en bosbranden. Het boek zit werkelijk zeer vernuftig in elkaar en geeft (in het Engels) heldere uitleg van al deze ellende.

Gode-Liva Uleners, Gorik Lindemans: Flatusstein. Gebonden, Bakermat 1994, van ƒ64,90 voor ƒ29,95. Scheltema Amsterdam.

Uiterst curieus boek voor lezers van `666 tot 6 jaar' over een reus, Flatus genaamd, die op het marktplein van een bergstadje een enorme drol draait die na zijn dood het voorwerp van verering wordt. Groot boek, mooi uitgegeven, rijk en leuk geïllustreerd, met een flinke uitklapkaart, dat vooral gaat over uitwerpselen, excrementen, derrie, drek en wat daar zoal bij komt kijken.

A.A. Danilov e.a.: The history of Russia. Paperback, Heron Press 1996, van ƒ52,85 voor ƒ16,95.

Nayler & Co Den Haag.

Door hedendaagse Russische historici geschreven geschiedenis van Rusland in de 20ste eeuw. Danilov c.s. richten zich vooral op de (dramatische) sociaal-economische gevolgen van het communisme. Het gaat hier om een vertaling van een wijdverbreid, modern Russisch studieboek. Voor een meer literaire benadering van de recente geschiedenis van Spanje kort voor en na WO-II, lees Norman Lewis' Stemmen van de oude zee (van ƒ35,- voor ƒ15,-, bij Scheltema Amsterdam).

Lisa Chaney: Elizabeth David. Gebonden, Macmillan 1998, van ƒ78,- voor ƒ24,95. Het Martyrium A'dam.

Elizabeth David wijdde haar leven aan de verbreiding van de Zuid-Europese kookkunst in de rest van de wereld. Zij werd werd beroemd met A Book of Mediterranean Food (1950).

    • Ewoud Sanders