Prestaties niet gebaat bij gejuich

Sportfans die naar een wedstrijd komen om hun favorieten aan te moedigen, kunnen volgens Duitse onderzoekers in het vervolg net zo goed thuis blijven. De enthousiaste aanhangers voelen zich weliswaar beter en misschien zelfs onverslaanbaar door onophoudelijk te schreeuwen, te juichen en te zingen, maar deze verbale ondersteuning heeft geen invloed op de prestaties van de sporters in het veld en dus evenmin op de uitslag van een sportwedstrijd.

Toeschouwers kunnen door te schreeuwen het gevoel krijgen het verloop van de wedstrijd onder controle te hebben, maar de positieve en negatieve effecten van de verbale publiekssteun heffen elkaar op, schrijft het Britse vakblad New Scientist naar aanleiding van een onderzoek Bernd Strauss van de Universiteit van Münster. Het uitjoelen van de tegenstander heeft volgens de wetenschapper net zo min effect als het toejuichen van de thuisploeg.

Strauss en zijn collega's hebben het gedrag van toeschouwers geanalyseerd tijdens vier thuiswedstrijden van een plaatselijke American-footballploeg. De Duitse wetenschappers legden in totaal 631 `downs' (pogingen om de bal diep in het veld te spelen, red.) vast op een videoband.

Op een tweede band verzamelden zij de reacties van de driehonderd trouwe aanhangers. Aan de hand van de opnamen werd vervolgens bepaald of een `down' al dan niet succesvol was geweest en of de supporters de spelers op dat moment hadden ondersteund.

In New Scientist concludeert Strauss dat de verbale ondersteuning van het thuispubliek geen invloed had op het resultaat van een individuele `down'. Een sporter presteert niet beter als hij wordt aangemoedigd. Op basis van zijn onderzoek meent de Duitse wetenschapper dat aanmoedigingen in andere teamsporten, zoals voetbal en hockey, evenmin effectief zullen zijn.