Politie verdient 8,6 miljoen

De Amsterdamse politie heeft vorig jaar 8,6 miljoen gulden verdiend met beleggen.

Dit staat in de jaarrekening van het korps Amsterdam-Amstelland. ABN-Amro heeft tien miljoen gulden van de algemene reserves van het korps belegd in derivaten. Volgens korpschef J. Kuiper neemt het Amsterdamse politiekorps hiermee ,,een aanvaardbaar risico''.

De reserves van de Amsterdamse politie bedragen in totaal 168 miljoen gulden. Volgens Kuiper heeft het korps honderd miljoen gulden daarvan niet meteen nodig. ,,Daarvan zetten we negentig miljoen gulden vast tegen een rente waarmee we over twee jaar weer op honderd miljoen uitkomen. Met de overige tien miljoen gulden proberen we wat meer rente te maken. Onze bank belegt dit agressief. Het maximale risico is dus dat we per saldo geen rente maken over tien miljoen gulden. Dat is een geringe kans.''

Vorig jaar verdiende de Amsterdamse politie in totaal 17 miljoen gulden.

Ook de politieregio's Gelderland-Zuid en Midden- en West-Brabant beleggen in derivaten. Volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken gebeurt dit in lijn met het controleprotocol van het ministerie van Financiën.