Pas verschenen

LITERATUUR

Adelheid van Beuningen: Terentia. Roman over een klassiek huwelijk. Uit het Engels vertaald door Hanka de Haas-de Roos. Podium, 382 blz. ƒ49,90

De 67-jarige Engels-Nederlandse debutante Adelheid van Beuningen schreef op basis van de brieven van Cicero een roman over het huwelijk van de Romeinse redenaar-filosoof met Terentia. De teloorgang van de relatie wordt afgezet tegen de politieke ontwikkelingen van de late Romeinse republiek (1ste eeuw voor Christus).

Hugo Claus: Toneel. De Bezige Bij, twee delen gebonden in linnen cassette, in totaal 1481 blz. ƒ195,50

Deze luxe-editie van de 27 eenakters en andere toneelspelen van Claus bevat het veel gespeelde werk (Een bruid in de morgen, Suiker, Serenade, De verlossing) en het onbekende. `Van begin tot eind ontvouwt zich (-) een ongehoord rijk panorama aan personages, geschiedenissen, tragische lotgevallen, tijdbeelden, helden van heel vroeger, Vlaamse helden, Vlaamse lafaards, leugenaars en dromers,' schreef Kester Freriks naar aanleiding van een eerdere bundel in CS Literair (28.3.1994).

Sybren Polet: De hoge hoed der historie. Wereldbibliotheek,

450 blz. ƒ59,90

Roman waaraan Polet sinds 1980 heeft gewerkt en waarin hij alle thema's en lijnen uit zijn omvangrijke oeuvre bij elkaar heeft geprobeerd te brengen.

Martin Walser: Een springende fontein. Uit het Duits vertaald door Ria van Hengel.

De Geus, 415 blz. ƒ49,90 (geb.)

Vertaling van een indrukwekkende autobiografische roman over het zoontje van een hotelier aan het Bodenmeer die goede vrienden is met de partijleiding van de opkomende nationaal-socialisten. `Een epos vol observaties en grapjes, vol details, zijwegen en miniatuurvertellingen: spontaan, precies en onvergetelijk,' vond Anneriek de Jong van Ein springender Brunnen (Boeken 28.8.1998).

NON FICTIE

Bernal Díaz del Castillo: De ware geschiedenis van de verovering van Nieuw-Spanje.

Vertaald uit het Spaans door Margriet Muris en Marga Greuter.

Bert Bakker, 734 blz. ƒ75,-

Bijna dertig jaar na Columbus begon de conquistador Hernán Cortés aan de verovering van Mexico. Tussen 1519 en 1521 maakte hij zich met een kleine groep soldaten meester van het immense rijk der Azteken.

De indianen bleken geen partij voor het wapentuig, de paarden en de ziektes van de Spanjaarden. Bernal Díaz del Castillo was een van de strijders van Cortés. Na hun succes vestigde hij zich in Guatemala en schreef er zijn lijvige en levendige herinneringen aan de `conquista'.

Natalie Angier: De vrouw.

De waarheid over het vrouwelijk lichaam. Vertaling: Lieke Berghuizen, Marga van den Herik en Nele Ysebaert. Prometheus, 439 blz. ƒ39,90

Rehabilitatie van wat lang ten onrechte is beschouwd als het `zwakke geslacht' of zelfs de `onvolmaakte man'. Volgens Angier, medewerker van The New York Times, is de vrouw echter niet de `tweede' maar de eerste sekse. `Vrouwen vormen het oorspronkelijk materiaal'. In De vrouw, de vertaling van haar Woman, ontleedt ze het lichaam en de psychologie van deze machtspositie.

J. Heymans: Een boom.

Over Armando.

De Prom, 191 blz. ƒ29,90

Biografische schets van leven en werk van Armando, journalist, schrijver, muzikant en kunstenaar. Zelfs zijn bijdrage aan Poets, het eerste `candid-camera' programma op de Nederlandse televisie (de bokser die in het park aan voorbijgangers vraagt op zijn rug te klimmen om zijn trainingsarbeid te verzwaren), komt aan de orde.

Emmanuel Waegemans: Geschiedenis van de Russische literatuur. Sinds de tijd van Peter de Grote. Jan Mets/Scoop, 478 blz. ƒ69,90

Uitgebreid herziene editie van een gedegen en onderhoudend naslagwerk van de Belgische hoogleraar Russische literatuur Waegemans. Bijzonder omdat ook de achttiende eeuw behandeld wordt, beginnend met de avonturenroman `Geschiedenis van de Russische matroos Vasílij Koriótskij en de schone koningin Iráklija van Florence'.

Hans Krikke: De valstrik van de hoop. Witte illegalen in hongerstaking.

Van Gennep, 219 blz. ƒ34,90

Indringend boek van de maatschappijkritische journalist Hans Krikke over de 132 `witte illegalen' die in de Haagse Agneskerk in hongerstaking gingen. Na lange bemiddelingssessies werden er dertien toegelaten.

Jean Schalekamp: Geen tijd om te sterven. Verslag op een berg geschreven. De Arbeiderspers, 298 blz. ƒ39,90

Notities en herinneringen over het leven in een bergdorpje op Mallorca, waar de `ietwat zorgelijke levensgenieter' merkt dat hij als nieuwkomer er nooit echt helemaal bij zal horen.

Nico van den Akker en Peter Nissen: Wegen en dwarswegen. Tweeduizend jaar christendom in hoofdlijnen. Boom, 300 blz. ƒ45,-

Overzicht van tweeduizend jaar christendom door hoogleraar kerkgeschiedenis Peter Nissen en hervormd predikant Nico van den Akker. Oecumenische visie op de kerkgeschiedenis, met aandacht voor de wisselwerking tussen het geloof en de samenleving.