Noord- en Zuid-Korea ruziën over zeegrens

Zuid-Korea zal geen schending tolereren van zijn zeegrens, ook al heeft Noord-Korea gisteren verklaard die grens niet te erkennen en eigenhandig een nieuwe grens vast te zullen stellen. Deze woordenstrijd tussen Noord- en Zuid-Korea volgt op het vastlopen, afgelopen woensdag, van onderhandelingen over de zeegrens tussen beide landen.

In juni van dit jaar kwam het tot een vuurgevecht tussen Noord- en Zuid-Koreaanse marineschepen in de Gele Zee, waarbij de Zuid-Korea een noordelijk schip naar de zeebodem schoot. Het treffen had plaats bij de zogenoemde `Northern Limit Line' die de Verenigde Staten eenzijdig hebben vastgesteld in 1953 toen de Koreaanse Oorlog met een wapenstilstand ten einde kwam. Noord-Korea heeft die grens nooit erkend; tot zijn ongenoegen loopt het eerste deel van de grens slechts enkele kilometers uit haar kust.

Een Zuid-Koreaanse legerwoordvoerder zei vandaag dat het leger elke overschrijding van de grens zal beschouwen als ,,infiltratie'' en ,,niet zal tolereren''.

Deze woordenstrijd laait op terwijl er juist toenadering lijkt te ontstaan rond een ander twistpunt, het Noord-Koreaanse raketprogramma. De Japanse premier Keizo Obuchi en zijn Zuid-Koreaanse collega Kim Jong-pil kwamen gisteren in Tokio overeen dat zij bereid zijn de relaties met Noord-Korea te verbeteren als dat land afziet van het testen van een nieuwe lange afstandsraket. Noord-Korea voerde een jaar geleden zonder waarschuwing een dergelijke test uit waarover met name in Japan veel ophef is gemaakt.

De laatste maanden zijn er berichten dat Noord-Korea weer op het punt staat een dergelijke lancering uit te voeren. Japan en de VS hebben Noord-Korea gewaarschuwd dit niet te doen, ook al is er geen enkele internationale regel die Noord-Korea beperkingen oplegt. Noord-Korea beschouwt een lancering als een soeverein recht.

Begin deze week zei een Amerikaans Congreslid na een bezoek aan Noord-Korea dat Pyongyang bereid is van de test af te zien, mits er iets tegenover staat. Volgende week komen vertegenwoordigers van de VS en Noord-Korea in Berlijn bijeen voor onderhandelingen.