Markt wacht op cijfers uit VS

Wachten op de Verenigde Staten, zo luidde vanmorgen het devies op de beurs. Vanmiddag zouden Amerikaanse werkgelegenheidscijfers over augustus worden gepubliceerd en de onzekerheid daarover was vanmorgen groot. Op de financiële markten werd verwacht dat er in de VS in augustus 220.000 banen zijn bijgekomen, dat het werkloosheidspercentage is gedaald van 4,3 naar 4,2 en dat de uurlonen in de industrie met 0,4 procent gestegen zijn. Sterkere cijfers zouden kunnen leiden tot een renteverhoging.

Tot half drie, het moment van publicatie, zouden beleggers zich rustig houden, evenals in de rest van Europa. De AEX-index ging wel omhoog, met 2,44 punten tot 567,44 punten, en week ook daarin nauwelijks af van Frankfurt, Parijs en Londen.

Onder de AEX-fondsen was Heineken, dat volgende week zijn halfjaarcijfers publiceert, de grote uitblinker. Het aandeel klom ruim 2 procent omhoog naar 49,15 euro. Ook Hagemeyer herstelde licht, en dikte 40 eurocent aan op 22,50.

Alleen kopieermachine- en printerfabrikant Océ kreeg een kleine tik van beleggers; op 19,05 verloor het 45 eurocent. De investeerders toonden weinig begrip voor het tegenvallende groeiscenario dat het bedrijf heeft afgegeven. Ook de wisseling van het bestuur liet het vertrouwen in het aandeel dalen, zo concludeerde een beurshandelaar.

Op de lokale markten deed de 50 procent hogere winst van 7,5 miljoen gulden van netwerkbouwer Detron beleggers niet veel. Het Zaltbommelse fonds noteerde even 13,40 euro, maar zakte weer terug naar 12,90, de slotkoers van een dag eerder.